четвртак, 13 јуна

Plagiranje portala Južne vesti i dalje veliki problem

Plagiranje portala Južne vesti i dalje veliki problem

Koalicija za slobodu medija izdala je saopštenje za javnost u kome upozorava da se i posle svih prijava i apela u javnosti, u koje su se uključili i građani i čitaoci, plagirani sajt koji je kopija niškog nezavisnog medija Južne vesti još postoji, radi i nastavlja da obmanjuje javnost, te plasira neistine o članovima stvarne redakcije.

Jedino što se razlikuje na ova dva sajta je sadržaj, jer plagirane Južne vesti ne izveštavaju u javnom interesu niti poštuju Kodeks novinara Srbije, već su deo propagandne mašinerije postavljene od strane aktuelne vlasti, koja služi za diskreditovanje novinara i neistomišljenika.

Koalicija oštro osuđuje crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici „Južnih vesti“ Gordani Bjeletić, koju lažni portal optužuje da „laže i manipuliše informacijama“ i „ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu“.

Agresivna kampanja protiv Bjeletić usledila je nakon ukazivanja pravih Južnih vesti na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da „neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave“.

– Svedoci smo da se tabloidne hajke i diskreditacija nezavisnih novinara nastavljaju svakodnevno u Srbiji, pa i uz pomoć ovakvih alata. Time postaje jasno da država nije stvarno zainteresovana za dijalog i saradnju sa novinarskom profesijom, kako bi zaštitila novinare i pružila im sigurnost i uslove za rad, već joj je cilj da utiša i isključi. Ovo nije prvi put da u internet prostoru Srbije vidimo pojavu nekredibilnih medija, bez impresuma, kontakta i označenih vlasnika. Ovakvi sajtovi niču svakodnevno i jedina svrha njihovog postojanja je orkestrirana kampanja protiv targetiranih neistomišljenika. Tim kampanjama oni crtaju mete i ugrožavaju bezbednost građana Srbije, i tako postaju širi bezbednosni problem, ne samo novinarski – navodi se u saopštenju.

Osim toga, krađom identiteta već dobro poznatog medija prekršeni su i zakoni i propisi Srbije, pa je pitanje, kako je moguće da ovaj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe.

I u prošlosti su novinari uspevali da otkriju vlasnike domena i da određene slične sajtove povežu sa ljudima bliskim vlastima, ali takve procese nikada nije pokrenula niti vodila država.

– Ova opasna praksa nastavlja da urušava medijsku scenu Srbije i da sve pozitivne procese ponovo vraća na početak. Koliko smo daleko od medijskih sloboda govori činjenica da sajt nesmetano funkcioniše već više od dva meseca – ističe se u saopštenju.

Izvor: NUNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *