уторак, 23 априла

Po prvi put Sudan ima predstavnika za filmsku nagradu Oskar

Po prvi put Sudan ima predstavnika za filmsku nagradu Oskar

Prvi put u istoriji Sudana, ova afrička država kandidovala je jedan svoj jedan svoj film za nagradu Oskar. Reč je o ostvarenju  „Umrećeš u dvadesetoj“ (You Will die at 20), čiji producenti su konzorcijum evropskih i egipatskih kompanija, a reditelj i glumci su iz Sudana.

Film će se takmičiti u kategoriji za najbolji međunarodni dugometražni film. Publika u Srbiji je mogla da pogleda ovaj film na ovogodišnjem FEST-u.

Priča prati mladića kome je neposredno posle rođena predskazano da će umreti u 20. godini, što baca senku na njegove godine odrastanja, paralelno sa teškoćama sa kojima se suočava cela generacija mladih u Sudanu.

Ova nominacija je došla nakon skoro dve godine od svrgavanja autokrate Omara al-Bašira. Sudan preduzima korake da se ponovo uključi u međunarodnu zajednicu iz koje je dugo bio izopšten, što uključuje i industriju filma.

Ovo je tek osmi film koji je snimljen u Sudanu. Abu Alala kaže da njegov izbor da se kandiduje za Oskara pokazuje da Sudan ima bezbroj priča koje treba da se ispričaju.

Izvor: N1

Foto: „Umrećeš u dvadesetoj“/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *