понедељак, 27 маја

Počela 19. Slobodna zona: Hajde da budemo bolji!

Počela 19. Slobodna zona: Hajde da budemo bolji!

Premijerom filma „Zlo ne postoji“ japanskog oskarovca Rjusukea Hamagučija, u utorak uveče je u Mts Dvorani svečano otvorena 19. Slobodna zona.

Direktor festivala i jedan od selektora, Rajko Petrović, istakao je na početku da je reč o jednom od najboljih izdanja poslednjih godina, i skrenuo pažnju pažnju na jedan kuriozitet.

Rajko Petrović / FOTO Tanja Drobnjak

„Pre desetak godina, kada smo pokrenuli selekciju Ženska linija, ideja je bila da podržimo autorke i filmove koji govore o položaju žena kod nas, u regionu i svetu, a ove godine u sedamdeset odsto filmova iz programa glavni junaci su žene, od petogodišnjih devojčica do žena u svojim osamdesetim godinama“, istakao je Petrović.

Selektorka Branka Pavlović ocenila je da su filmovi iz ovogodišnje selekcije, s jedne strane „svedočanstvo apsurda i surovosti sadašnjeg vremena i načina na koji živimo širom sveta, a sa druge, nude mogućnost nekog boljeg i drugačijeg sveta ako se usudimo da, najpre sami za sebe i jedni prema drugima, budemo bolji. Slobodna zona se već 19 godina zalaže za ljudske i umetničke vrednosti koje afirmišu toleranciju, solidarnost i slobodu. Filmsko platno je i vama i nama svih ovih godina neka vrsta prozora u taj bolji, mogući svet”.

Branka Pavlović FOTO Tanja Drobnjak

Ona je simbolično otvorila festival pesmom „Dar” Foruk Farukzad, koja je inspirisala film „Ka srećnim ulicama” a koju je sa persijskog prevela Smirna Kulenović, nekadašnja polaznica Slobodne zone junior, danas uspešna vizuelna umetnica i aktivistkinja.

Ivan Bakrač, selektor regionalnog programa Horizonti Balkana, naveo je da su regionalni filmovi ove godine raznovrsniji no ikad. On je predstavio četiri stručna žirija, pozvavši publiku da, kao peti žiri, oceni sve filmove koje bude gledala.

Prvi put ove godine biće dodeljena i Nagrada „Olivera Ranđić” za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju.

Pre projekcije filma „Zlo ne postoji” emitovana je poruka reditelja Rjusukea Hamagučija gledaocima u Srbiji.

SZ otvaranje / FOTO Tanja Drobnjak

On je naveo da je film inspirisan prirodom i muzikom Eiko Išibaši.

„Od samog početka njena muzika vodi priču kroz ceo film, kroz bujnu prirodu. Stvaranje filma je bilo dirljivo. Nadam se da će publika u Srbiji moći da vidi baš tu lepotu koju sam i ja video i harmoniju koju sam osetio između muzike Išibašijeve i scena iz prirode koje se nižu kroz film – poručio je Hamaguči.

Do kraja festivala 5. novembra, biće prikazana još 63 filma u 14 bioskopskih dvorana Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.

Foto/Naslovna: Tanja Drobnjak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *