понедељак, 27 маја

Počela globalna kampanja za spašavanje štampanog novinarstva

Počela globalna kampanja za spašavanje štampanog novinarstva

Koalicija globalnih sindikata, koja okuplja skoro 21 milion radnika širom sveta, započela je pre dva dana kampanju za spašavanje štampanog novinarstva.

Globalni sindikat UNI i Međunarodna federacija novinara pozvale su nacionalne vlade da oporezuju velike internet kompanije i podrže štampane medije.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i  Globalni sindikat UNI najavili su napor da poguraju vlade da usvoje hitne pakete spašavanja za čitavu industriju štampanih medija (novinarstvo, izdavaštvo, štampanje i distribucija), kao i da uvedu porez na digitalne usluge tehnoloških giganta poput Amazona, Gugla i Fejsbuka koji su prihod od oglašavanja preusmerili iz medija.

Kriza Kovid-19 ubrzala je dugogodišnji pad prihoda od medijskih oglasa. Samo ove godine prihod je manji za 20 odsto. Veći deo ovog novca iskorišćavale su tehnološke kompanije. Na primer, Gugl je 2018. zaradio 4,7 milijardi dolara od viesti – novca koji se nije delio s novinarima koji su ga proizveli.

– Trenutna globalna zdravstvena kriza značajno je povećava velike poteškoće sa kojima se suočava sektor štampanih medija – upozorio je Entopni Belanger, generalni sekretar IFJ i dodao da vlade treba hitno da reaguju.

U svetlu teške ekonomske krize koja predstoji, sindikati žele da nacionalne vlade uskoče u zaštiti medijskih poslova, štiteći industriju štampanih medija koja se zalaže za kvalitet, etiku, solidarnost, radnička prava i temeljne slobode.

– Zdravlje naših demokratija počiva na tome da ljudi na vlasti budu odgovorni, a novinari su oni koji često osvjetljavaju političke i korporativne zloupotrebe moći javnog poverenja”, kaže Kristi Hofman   generalni sekretar  Globalnog sindikata – UNI.

– Štampani mediji igraju veliku ulogu u širenju ovih informacija i podršci mrežnim komponentama novinarstva – dodao je Hofman.

Ako se ne preduzmu mere, hiljade medija reskiraju zatvaranje i stotine hiljada radnih mesta rizikuje gubitak zbog konsolidacije u medijskom sektoru i gubitka prihoda od oglašavanja.

IFJ i UNI usvojili su zajednički apel upućen nacionalnim vladama pod nazivom “Paket za spašavanje i budući opstanak za industriju štampanih medija”. Sindikati koji su članovi ovih federacija iskoristiće ta lobiranja za podršku vestima.

Izvor: Safejournalist

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *