понедељак, 27 маја

Podrška populističkim uverenjima u Evropi opala tokom korona krize

Podrška populističkim uverenjima u Evropi opala tokom korona krize

U Evropi je tokom protekle godine primetno opala podrška populističkim uverenjima, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja YouGov, prenosi portal Euractiv.rs.

Stručnjaci ocenjuju da glavni razlozi za ovu pojavu leže u pandemiji i da će sa oporavkom od krize i populističke partije ponovo ojačati.

Manji ili veći pad populističkih tendencija zabeležen je 2020. godine u svih osam evropskih zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno i 2019. godine.

Politički naučnici su bili iznenađeni velikim padom, ali pošto su njegovi glavni uzoci verovatno povezani s pandemijom korona virusa, oni ocenjuju da bi podrška populističkim uverenjima mogla da se poveća kada se fokus krize više okrene ka ekonomiji.

– Virus možete da posmatrate kao vulkan. Teško je pogodio populizam, ali će za sobom ostaviti plodno tlo za budućnost – izjavio je politički sociolog na Univerzitetu u Amsterdamu Matajs Rodojn.

Populizam je brzo ojačao kao politička snaga, a podrška populističkim partijama na nacionlnim izborima širom Evrope je za 20 godina porasla sa 7 na više od 25 odsto.

Populističke partije su ušle u vlade u 11 evropskih zemalja, a veliku popularnost dobili su populistički lideri, uglavnom iz krajnje desnice, kao što su Mateo Salvini u Italiji, Marin le Pen u Francuskoj, Viktor Orban u Mađarskoj i Džimi Akeson u Švedskoj.

izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *