понедељак, 27 маја

Poziv na diskusiju o izradi Nacrta zakona o istopolnim zajednicama u Srbiji

Poziv na diskusiju o izradi Nacrta zakona o istopolnim zajednicama u Srbiji

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, uz objavljivanje Polaznih osnova za izradu tog nacrta koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje, piše portal Radio Slobodna Evropa.

U Polaznim osnovama za izradu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama pojam istopolne zajednice se određuje kao zajednica porodičnog života dva punoletna lica istog pola koja je registrovana pred nadležnim organom javne vlasti u skladu sa odredbama ovog zakona.

Takođe se navodi da se zabranjuje svaka diskriminacija po osnovu istopolne zajednice.

Kada su u pitanju prava i obaveze, u Polaznim osnovama se navodi da partneri istopolne zajednice imaju jednaka procesna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi.

Tako je, na primer, partner istopolne zajednice u pravu nasleđivanja izjednačen sa bračnim supružnikom, kao što ima pravo na zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje na način, po postupku i u obimu kao bračni supružnik i članovi njegove uže porodice.

U slučaju smrti osiguranika ili korisnika penzije pod članom njegove porodice, osim lica utvrđenih propisima kojima se uređuje mirovinsko osiguranje, smatra se i partner istopolne zajednice i dete koje partner izdržava.

Za Radio Slobodnu Evropu ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Ćomić rekla je da ljudska prava predstavljaju i „vaše pravo da bez diskriminacije provedete svoj život sa svojim ličnim svojstvom u istopolnoj zajednici“.

– Dakle, to je evropski, to je demokratski i ja mislim da je Srbija spremna na takav zakon – dodala je ministarka.

U Ministarstvu kažu da su u izradi Polaznih osnova za izradu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama korišćeni najbolji primeri uporednopravnih rešenja.

LGBT zajednica u Srbiji je pozdravila ovu odluku, a kako će sve to izgledati u praksi videćemo nako što se izradi Nacrt zakona.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *