петак, 12 априла

Praški duet u gradu iz bajke: Gulaš u hlebu i mostovi ljubavi

Praški duet u gradu iz bajke: Gulaš u hlebu i mostovi ljubavi

Jedna od omiljenih turističkih tura u Srba, a i šire, je čuveno putovanje u Prag na četiri ili tri dana, (sa izletom u Drezden i Karlovim Varima), i za ovu ne tako daleku destinaciju uvek postoji interesovanje.

Postoje takođe i hiljade tekstova i reportaža o tome šta obavezno treba videti u Pragu uobličenih u spektakularnim naslovima tipa: „Ovih pet zdanja nikako ne treba da ’promašite’, „Ovde morate da popijete pivo i pojedete čuvenu češku kolenicu“, „Ovu statuu morate da pipnete na Karlovom mostu, jer evo šta će vam se desiti kada to uradite“… Čini mi se da je nekako logično da kada dođete u bilo koji grad vama stran, da bi trebalo da posetite određena mesta, koja su istorijski značajna ili se tu nalazi nešto što na primer ne možete videti u mestu odakle vi dolazite.

imag5174-1024x761-1297987
Foto: M.P/Hradčani

U svakoj agenciji koja radi ovo turu možete se informisati šta vas u ta četiri dana očekuje, da pogledate lepo na mapi grada gde je šta, i iskoristite maksimalno svoje vreme kako biste obišli ovaj bajkovit grad. Da, bajkovit je, jer su svuda oko vas kule od nekih impozantnih građevina-dvoraca, mostova, i sve vreme dok sam šetao razmišljao sam „hm, da li u ovoj kuli drema ’uspavana lepotica?“, „možda je u potkrovlju ovog tornja Snežana koja čeka svoje patuljke,, gde li je veštica?“, i tako su moje misli otišle u 1001 bajku, jer Prag iz vas može da izvuče onaj maštoviti deo, samo ukoliko se prepustite.

img_20191017_113616-2280022
Foto: M.P./Katedrala Hradčani

Hradčani su nezaoblazni, i to je po pravilu prvo mesto gde se odlazi kada tura stigne u glavni grad Češke. „Praški Hrad“ je na brdu iznad grada, sa koga se pruža predivan pogled na Prag, još ako je sunčano, bajka kreće u pravom smislu te reči. Turista ima kao mrava, iz raznih delova sveta, a na ulazu sledi pretres, znate već strah od terorizma, odnosno panika od nas samih. Katedrala nije velika, već je ogromna, održavanje ovog zdanja godišnje Čehe košta milion evra, ali vredi svaku paru, nismo dobili informaciju koliko im se vrati. Ali jesmo da piju pivo kao vodu, tačnije više nego vodu.

imag5250-1024x761-8955131
Foto: M.P./Trg, Prag

Piva imate u izobilju, raznih, trezni možete da ostanete jedino ako ste odgovorni prema sebi, jer krigla od 0,4 litra piva uglavnom sadrži 11 odsto alkohola (ima i od 12 odsto). Bliskost našeg i češkog naroda može da se ogleda i u ispijanju piva još od ranih jutarnjih sati, a moja supruga i ja smo sračunali da njima jedna mesečna plata ode na pivo! Naime, tamo ne piju samo muškarci, već i žene, i to je potpuno u redu u vreme post-emancipacije žena. Brzo sam sa katedrale i Hradčana došao na temu piva, ali fotografije u ovoj reportaži će vam reći više od reči (na radost svih koji gledaju tekstove!).

img_20191018_142358-7000079
Foto: E.P./Gulaš u hlebu

Da bi se popilo dobro, mora i dobro da se jede, te je gulaš u hlebu pravi hit. Naime, dobijete pogaču, srednje veličine, rasečena je na vrhu u obliku kruga, i kada otvorite poklopac, unutra u hlebu je gulaš! Vruć i ne toliko ljut. I dok kusate gulaš iz tog hleba, sve vreme se pitate kako je dno od hleba izdržalo toliko tečnosti i toplotu, da ne procuri sve-na sve strane? Mi smo jeli gulaš odmah pored muzeja Franca Kafke, a u dvorištu istog je atrakcija – dvojica mladića mrdaju strukom i piške istovremeno. Naravno, radi se o skulpturama. Česi su veoma rigorozni ukoliko vas zateknu da pijete ulicom bilo koju vrstu alkohola ili da urinirate, kazne su od 400 evra pa naviše. Tako da, javnih toaleta ima sasvim dovoljno, čisti su, i jeftini, ne blamirajte se/nas.

imag5216-1024x761-8364720
Foto: M.P./Skulpture, Muzej Franca Kafke

Moja prva asocijacija na Prag bila je film „Praški duet“ iz 1998. godine, u kome glavne uloge igraju jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija i američka glumica Đina Geršom. Predivna romantična priča snimljena je u ovom gradu, i ne čudi što su odabrali ovu detinaciju, jer Prag jeste romantičan. Bez obzira na to koliko ste dugo u vezi ili braku, probudiće sve one najlepše emocije u vama, čim stanete na neki most sa koga se pruža pogled za pamećenje.

imag5320-1024x761-3293951
Foto: M.P./Mostovi Praga

Kroz Prag teče reka Vltava, i naravno da postoje i ture brodićem ne bi li turisti videli sva ta zdanja sa vode. Jeste da Česi nemaju „Prag na vodi“ i da im Stari železnički most nije završio u parku, već spaja dve obale, ali sa brodića možete videti stanovnike ove reke, labude, patke, ribe, posebno ako imate sreće da je dan sunčan i vedar, tada ih ima na desetine, a Vltava u nekim trenucima deluje poput mora. Pazite samo, velike su gužve na ovim turama, te tako je možda najbolje da idete u svojoj režiji- cene su iste, 10 evra sat vremena (dobro, 50 minuta).

imag5339-1024x761-8346778
Foto: M.P./Vltava i Karlov most

Mi koji dolazimo sa ovih prostora uglavnom nismo smešteni u nekom hotelu u centru grada ili u njihovom „krugu dvojke“, već na periferiji. Od centra grada do našeg hotela gradskim busom bilo bi potrebno oko sat vremena, ali metroom samo 15 minuta! Da, Prag ima metro, tri linije, koje pokrivaju skoro ceo grad (sa presedanjima), i ako idete sa jednog na drugi kraj grada za pola sata ste stigli. Bilo bi i previše da imaju „Prag na vodi“, kada već imaju metro. Zato, nama ovde u Beogradu konkretno, gradom sa više od dva miliona stanovnika, metro decenijama unazad nije potreban, dobro je za živce da se čeka prevoz po pola sata, putuje sat vremena, pritom se gura po prevozu, visi na vratima, šta mi znamo šta je metro.

imag5256-1024x761-9971636
Foto: M.P./Metro

Prag ima i Ajfelovu kulu uživo! Da, na brdu iznad Praga, postoji replika ove čuvene kule, doduše manja je, ali liče. Te tako mogu da se pohvalim da sam video i taj čuveni toranj uživo, uz jednu dobru polusatnu šetnju uz brdo. Nagrada stiže u povratku, kafić sa predivnim pogledom na grad, uz kafu, čašu vina ili piva, stvar je izbora.

imag5535-761x1024-3124343
Foto: M.P./Replika Ajfelove kule

Ova tura je poznata i po izletima, i onom čuvenom u Drezeden, gde se većina naših turista odluči da ode u šoping. S obzirom da „nemamo šta da kupimo u Srbiji“, „nemamo ni jedan tržni centar“, to je nekako i logično, što bi se šetalo Drezdenom, prešao most i video drugi deo grada…

img_20191020_153301-4471602
Foto: E.P./Narodni muzej u Pragu

Izvinjavam se, ovo nije priča o Drezdenu, ali na putu da njega, videli smo i jedno brdo u Češkoj, odakle je sve počelo. Naime, tri brata Čeh, Meh i Leh krenuli su jednog dana u lov, na tri različite strane. Kako ovaj mit kaže Čeh se popeo na pomenuto brdo, osmotrio okolinu, shvatio da je plodna zemlja, a imalo je i divljači i odlučio da se tu nastani. Tako je počelo naseljavanje Češke. Meh je otišao na istok, i naselio se u današnjoj Rusiji, a Leh na sever i utemeljio Poljsku. O šopingu u koji nisam išao pisaću nekom drugom priliku.

imag5268-761x1024-3714031
Foto: M.P./Prag noću

Prag je svakako grad koji treba posetiti, kažu da je on jedna od najlepših prestonica Evrope. U svakom slučaju, dobro je otići u neku lepšu bajku, barem na četiri dana, prija za um i pozitivnu energiju. I da, kada prođete pored Srpske Amabasade, nemojte su čuditi ukoliko su oko nje radovi, verovali ili ne dok smo mi boravili tamo menjali su kocke u asfaltu, baš kao što ih ove jeseni menjaju u Beogradu. Eto sličnosti dva velika grada, barem neke.

imag5560-761x1024-5125199
Foto: E.P./Ambasada Republike Srbije u Pragu

Foto/Cover: M.P./Panorama Praga

2 komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *