понедељак, 27 маја

Preminuo reditelj Goran Paskaljević

Preminuo reditelj Goran Paskaljević

Proslavljeni srpski filmski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, preneo je RTS.

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima „Varljivo leto ’68“, „Bure baruta“, „Vreme čuda“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova.

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima Varljivo leto ’68, Bure baruta, Vreme čuda, „Tango argentino, Tuđa Amerika.

Uloga u filmu Gorana Paskaljevića Poseban tretman donela je Mileni Dravić nagradu za sporednu glumicu na Kanskom festivalu.

Snimajući film Kako je Hari postao drvo, Paskaljević je sarađivao sa čuvenim irskim glumcima Kolmom Minijem (serija Zvezdane staze: Sledeća generacija), Kilijanom Merfijem (serija Birmingemska banda)

Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji U zemlji bogova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasea Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Smrt ga je prekinula tokom rada na filmu Mačji krik čija premijera je bila planirana za 2021. godinu.

Izvor: RTS

Foto: Goran Paskaljević/RTS/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *