петак, 12 априла

Prvi zajednički onlajn regionalni filmski festival

Prvi zajednički onlajn regionalni filmski festival

Prvi zajednički regionalni filmski festival biće održan u sklopu Mreže festivala Jadranske regije od 9. do 17. aprila i objediniće četiri filmska festivala: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora).

Filmovi će se prikazivati na  ondemand.kinomeetingpoint.ba i sva ostvarenja su izabrali selektori ova četiri festivala. Biće to na ovaj način prolećno izdanje svakog od navedenih festivala.

U programu festival uvršteni su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Kanu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmenjenoj formi usled pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika.

To su filmovi “Smrt filma, a i mog oca” reditelja Dani Rosenberga, hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj reditelj prati poslednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vreme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Kanu. U programu je i “Novi poredak”, novi igrani film meksičkog reditelja Mišela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gde je osvojio Srebrnog Lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami, Franko aktuelizuje pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Foto: Regionalni filmski festival/Promo

Debitantski igrani film Filipa Jurjeva “Mladi kitolovac” premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izolovanom selu na Beringovom moreuzu, koje se nalazi između Čukotke i Aljaske i deli Rusiju od Amerike.

Sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi “Sluge režima” Ivana Ostrohovskog o epizodi iz života mladih verskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg Komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Žanet Nordahl “Krvne veze”. Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana, koji je svetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podseti na filmsko blago regije: film “Pavle Pavlović” Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Kanu.

Uz film, publika će imati priliku da pogleda i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke saradnje i udruživanja četiri festivala iz regije. Njihova saradnja će biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala: na svakom od festivala biće predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova sve s ciljem uspostavljanja novih vrednosti usled promena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom Kovid-19, okupljanja publike i promocije kulturnog nasleđa te vraćanja osećaja zajedništva i blikosti.

Foto/Cove: Regionalni filmski festival/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *