понедељак, 27 маја

Put u svemir može da bude veoma opasan i rizičan

Put u svemir može da bude veoma opasan i rizičan

Divimo se astronautima koji putuju u svemir, i često se pitamo koliko je i da li je to putovanje i vreme provedeno  u svemiru opasno.

Najkraći odgovor, da, veoma je opasno. Zamislite da do orbite letite brzinom od   oko 28.000 kilometara na čas,  što je  22 puta brže od brzine zvuka!

Ako išta krene po zlu u toj brzini, retke su na kraju dobre vesti. Pri tom letu ka orbiti oblak svemirskog smeća je ogorman i on se suprotstavlja letelici.

Tada je sve veći oblak svemirskog smeća koji još više otežava let, i to „smeće“ – sateliti, odbačeni delovi rakete itd, kreću se jednako brzo. U filmu Gravitacija istaknuta je opasnost od svemirskog otpada, i to je samo početak opasnosti od onoga što može astronautima da se desi kada odu sa Zemlje.

Veliki rizik je zračenje koje može da rezultira oboljevanjem ozračenog od raka. Tipična doza zračenja jednog dana u svemiru je jednaka onoj koju biste dobijali tokom cele godine na Zemlji. Ali to se ne dešava zahvaljujući atmosferi planete i zaštitnom magnetnom polju.

Opasnosti koje vrebaju ljude u svemiru su i ledeni vazduh, potreba da se unese sva hrana i voda, plus efekte dugotrajnog bestežinskog stanja na gustinu kostiju. Takođe, može doći i do poremećaja stanja mozga i mišića, srca pre svega, te je posao astronauta veoma rizičan, ali verujemo jedinstven i lep za one najhrabrije i najzdravije.

Izvor: Sciencefocus.com

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *