уторак, 23 априла

Rade Šerbedžija: „Jugoslovenski filmovi velikih majstora su iznedrili FEST“

Rade Šerbedžija: „Jugoslovenski filmovi velikih majstora su iznedrili FEST“

Jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade Beogradski pobednik na 49. FEST-u je glumac Rade Šerbedžija, koji je na konferenciji za medije govorio o ovom festivalu i nagradi. Čuveni glumac je pohvalio organizaciju FEST-a za hrabrost:

– Trebamo unatoč svemu pokušati održavati ritam naših života. Potrebe našeg tijela i duha. Zato, svima koji ste danas ovde u ovolikom broju kao i publici koja dolazi na FEST, čestitam vam – rekao je Šerbedžija.

On je istakao da mu nagrada „Beogradski pobednik” znači užasno mnogo, nakon što je snimio preko 200 filmova.

– Za mene ova nagrada znači užasno mnogo. Znači prije svega pripadnost jednoj kulturi koja ima svoje ime i prezime: to je kultura južnoslavenskog naroda. U našoj zemlji Jugoslaviji sam imao čast da igram u filmovima majstora, iz vremena jugoslovenskog Crnog talasa, koje je zapravo iznedrilo FEST. U tom smislu sam jedan od predstavnika jugoslovenskog filma”.

Foto: FEST/Promo

Šerbedžija je komentarisao i svoje učešće u filmu „Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Trenca, koji se premijerno u Srbiji prikazuje na FEST-u:

– Iznad svega me fascinirao panslavizam. Petar Hektorović je bio istinski panslaven – govorio je o ujedinjenju Slavena, da je taj slavenski narod veliki narod, i da govori najvećim jezikom na svijetu.

Direktor CEBEF-a Damir Handanović najavio je novu saradnju ove institucije sa glumcem Radetom Šerbedžijom i kazalištem Ulysses. Nakon saradnje 2019. na realizaciji predstave „Antigona” na BELEF-u, u septembru 2021. će biti realizovan novi ozbiljan produkcijski poduhvat,  po prvi put u Beogradu.

Foto: FEST/Promo/Rade Šerbedžija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *