четвртак, 13 јуна

Rast nasilja nad ženama u vreme korona virusa

Rast nasilja nad ženama u vreme korona virusa

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas, a generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić je tim povodom rekla da su zabrane kretanja radi suzbijanja korona virusa uticale na rast nasilja nad ženama i da treba preduzeti korake kako bi se obezbedilo da dom ne postane ponovo mesto straha.

Pejčinović je navela da se ne sme dozvoliti da ograničenja kretanja, finansijske prepreke i neizvesnost ohrabre počinioce nasilja, bilo kod kuće ili na internetu, i da za sve takve oblike nasilja mora postojati nulta tolerancija.

Ona je u pisanoj izjavi navela da Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznata kao Istanbulska konvencija, poziva na usvajanje konkretnih mera protiv takvog nasilja, kao što su 24-časovne telefonske linije i savetovališta, lakši pristup žrtava sigurnim kućama, mere zaštite i brze policijske intervencije.

Marija Pejčinović Burić / Foto: Council of Europe

– Prve zabrane kretanja zbog korona virusa tokom proleća dovele su do toga da mnoge države članice SE prijavljuju rekordno povećanje broja slučajeva nasilja u porodici. Iako su sadašnje zabrane kretanja u većini zemalja manje restriktivne nego proletos, telefonske linije za žrtve nasilja u porodici ponovo pokazuju dramatičan porast poziva u pomoć – navela je Pejčinović Burić.

Dodala je da je nedavna studija tela UN za osnaživanje žena (UN Women) pokazala da je duži boravak kod kuće i na internetu zbog novih zabrana kretanja imao za rezultat povećan broj slučajeva seksualnog uznemiravanja, proganjanja, sekstinga i drugih oblika „onlajn nasilja“.

– Dok obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama usred pandemije, zabrana kretanja se pokazala kao jedinstven izazov za sve do sada navedeno. Moramo da osiguramo da nova ograničenja kretanja ne nanesu više štete ženama i deci – navela je.

Generalna sekretarka SE je kazala da efikasne mere za sprečavanje nasilja nad ženama moraju da budu ključni deo novih zabrana kretanja i da stalan i bezbedan pristup službama za podršku kao što su sigurne kuće mora biti obezbeđen.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *