уторак, 23 априла

RBG: „Napadi i pretnje novinarkama ugrožavaju slobodu štampe“

RBG: „Napadi i pretnje novinarkama ugrožavaju slobodu štampe“

Organizacija Repoteri bez granica (RBG) navela je da nedavni napadi i pretnje novinarkama u Srbiji ugrožavaju slobodu štampe, te su zbog toga pozvali ministarku kulture i informisanja Maju Gojković da obezbedi brzu reakciju nadležnih u skladu sa naredbom Republičkog tužioca kako bi se zaštitili novinari.

Ova organizacija podsetila je na niz slučajeva koji su se dogodili prethodnih dana poput pretnji smrću Brankici Stanković na društvenim mrežama nakon šerovanja vesti o hapšenju učitelja glume Mike Aleksića zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Takođe, ova organizacija podsetila je i pretnje upućene novinarki N1 Jeleni Zorić koja prati suđenje vlasniku gazdinstva Jovanjica Predragu Koluciji. Kako dodaju, pored verbalnih pretnji, preteća poruka „nećete pobeći“ novinarki je ostavljena ispred vrata njenog stana.

RBG podseća i na slučaj kampanje diskreditovanja novinarke N1 Nataše Kovačev nakon što joj je zabranjeno da prisustvuje događaju i izveštava sa 79. godišnjice Racije u južnoj Bačkoj, u znak sećanja na oko 4.000 nevino stradalih Srba, Jevreja i Roma.

Reporteri bez granica navode i slučaj Darije Ranković, urednice lokalnog novinskog portala Kolubarske iz Valjeva koja je u anonimnom članku optužena da radi “protiv građana”. Kako dodaju, prošle godine u prostorije redakcije ovog portala je provaljeno, a ona je stalna meta napada u poslednje tri godine.

Izvor: NUNS

Foto/Cover: RBG logo/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *