уторак, 23 априла

Reagovanje: „Krizni štab i ministar prosvete diskriminisali pojedinu decu“

Reagovanje: „Krizni štab i ministar prosvete diskriminisali pojedinu decu“

Jelena Marković, predsednica UO Humanitarne organizacije „Srbija velikog srca“ rekla je da su na jučerašnjoj konferenciji Kriznog štaba nedvosmisleno diskriminisana deca predškolskog i školskog uzrasta sa razvojnim teškoćama i invaliditetom, kao i deca koja nisu pripadnici romske populacije.Markovićeva se osvrnula na izjave ministra prosvete Mladena Šarčevića i na pitanja novinara, i ona u svom saopštenju na Fejsbuk stranici ove organizacije, koje prenosimo u celosti, kaže:

„Sadržaj današnje Konferencije članova Kriznog štaba i dosadašnjeg Ministra prosvete, kao i pitanja novinara, nedvosmisleno su diskriminišući kada su u pitanju deca predškolskog i školskog uzrasta sa razvojnim teškoćama i invaliditetom, kao i deca koja nisu pripadnici romske populacije.

Ova deca danas, ni u kontekstu obrazovne inkluzije, a ni školovanja u odeljenjima i školama za učenike sa teškoćama, nisu ni pomenuta. Sve mere koje su navedene neprimenljive su kada je ova populacija u pitanju s obzirom na njihovo stanje, intelektualne sposobnosti, potrebe, a i zdravlje. Neozbiljno je očekivati da prihvate da rade sa nastavnim osobljem koje ima pokriven veći deo lica, da sami nose maske i time zaštite sebe i one oko sebe, kao i da poštuju fizičku distancu tokom boravka u učionici, a da to ne podrazumeva prisilno nametanje njima neprihvatljivih, zastrašujućih i postupaka čiji smisao ne mogu da razumeju.

S obzirom da je ministar izjavio da je za decu romske populacije obezbeđena tehnička podrška, kao i prostorno opremanje škola u zabačenim krajevima, kako je moguće da to nije predviđeno i za ostalu decu koja će svakako biti u situaciji da se edukuju koristeći online platforme? Roditelji, kako je ministar rekao, mogu da komuniciraju elektronskim putem sa školom. Anketa u vezi sa tim među roditeljima nije sprovedena. Zaključak je, dakle, da će osim kupovine udžbenika, pribora za rad i zaštitnih maski, obaveza roditelja biti i da obezbede sredstva i uslove za praćenje nastave i online komunikaciju od kuće.

Problem boravka dece mlađe od 12 godina bez nadzora takođe nije razmatran. U toku trajanja pandemije, to roditeljsko pravo su imali zaposleni u javnom sektoru. Šta se dešava u slučaju da prosvetni radnik ima dete mlađe od 12 godina i odluči se za online nastavu, a drugi roditelj ne može zbog prirode posla da radi od kuće?

Šta se dešava sa uslugom ličnog pratioca? Zašto roditelj čije dete ostvaruje pravo na tu uslugu, a nema je obezbeđenu, nije plaćen za satnicu koju je primoran da provede sa detetom? Mnogi roditelji su upravo zbog nege deteta i asistiranja u školi izgubili radno mesto. Jesu li i oni u obavezi da kupe računar ili tablet ukoliko dete pohađa kombinovani model nastave, predviđen za učenike od petog razreda?

Kako će roditelj proveriti zdravstveno stanje deteta neposredno pre polaska u školu ukoliko na posao odlazi mnogo ranije? Ko ostaje kod kuće sa decom petog razreda ukoliko imaju popodnevnu nastavu, ili tog dana imaju online nastavu?

Neverovatno je da saznamo od Ministra da većina prosvetnih radnika nema ispunjenu godišnju satnicu. Zašto je tako? Da li jeste tako? Isto toliko je neverovatna i jedna od nedavnih izjava da će oni koji su tehnološki višak, a primaju punu platu, biti po potrebi vraćeni u učionice. Zar tehnološki višak prima punu platu duže od 90 dana? Koliko je takvih isplata bilo do sada u Srbiji?

Nijedan od prisutnih novinara nije postavio nijedno od ovih pitanja. Uređivačka politika je nešto drugo.

Zar je ovo danas najbolje i najviše što mi možemo za našu decu?

Očekujemo hitno oglašavanje nadležnih i odgovore za sve navedeno jer se život u jednoj porodici ne može uskladiti sa odlukama, uredbama i pravilnicima za pet dana. Naročito zato što je život te porodice jedna od stvari koje treba najviše da interesuju odgovorno društvo“.

Foto: Mladen Šarčević/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *