четвртак, 13 јуна

Realizacija projekta KRAF kao antiratne franšize i promocije demokratije

Realizacija projekta KRAF kao antiratne franšize i promocije demokratije

Početkom decembra ove godine, u Kruševcu je započela realizacija projekta NVO „MillenniuM“ iz Kragujevca – „Antiratna franšiza KRAF“ uz podršku projekta „Kultura za demokratiju” koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

KRAF-ova „antiratna franšiza” je kao prvu aktivnost imala trodnevnu know how radionicu, održanu od 4. do 6. decembra u Kruševcu za lokalni saradnički tim koji su činili predstavnici Pozorišta Čkalja, Kulturoida, Kulturnog centra Kruševac, Evrokontakta, samostalni dramski umetnici i srednjoškolci, navodi se u saopštenju.

Osnivač KRAF-a (Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma), koji ove godine kao prvi autohtoni šumadijski filmski festival proslavlja „punoletstvo izdanja” – dr Vladimir Paunović i direktorka KRAF-a Marija Ilić, sa saradnicima su interaktivno uspeli da teoretski predstave koncept i ciljeve projekta, definišu menadžment manifestacije i kao najvažnije, dizajniraju program franšiznog Kruševačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma, koji će se održati u aprilu, 2024. godine. Do tada, sledeća lokacija aktivnosti će biti Kraljevo.

Cilj projekta je promocija mira, demokratije i decentralizacije putem umetnosti, nastavkom tradicije u Kragujevcu i pokretanjem novih, franšiznih festivala u Kruševcu i Kraljevu.

„Nameravamo da angažujemo istaknute i nove filmske autore i intelektualce za debate, uz kvalitetan prateći program kako bismo u Kragujevcu na višem nivou od prethodnih, a u Kruševcu i Kraljevu po prvi put predstavili umetnički koncept kao odgovor na porast nacionalizma, militarizma i ksenofobije. Gradovi će se tako i sami promovisati kao ‘antiratni i angažovani’, a Kruševac i Kraljevo dobiti priliku i za prvi filmski festival ovog koncepta“, obajšnjeno je u saopštenju.

Kultura za demokratiju pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat Kultura za demokratiju podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.

Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Izvor: Resurs Centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *