понедељак, 27 маја

RSF: Srbija u problematičnom okruženju za medijske slobode

RSF: Srbija u problematičnom okruženju za medijske slobode

Srbija se našla na 93. mestu od 180 zemalja na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) i svrstava se u „problematična okruženja za medijske slobode”.

Od naših suseda, niže rangirane od Srbije su Crna Gora i Bugarska. Reporteri podsećaju na „drakonski” zaključak Vlade koji je donet zbog krize izazvane virusom korona, a pod kojim je uhapšena novinarka Ana Lalić. Napominju da je Apelacioini sud vratio na početak suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a najveći pomak vide u donošnju osuđujuće presude okrivljenima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Naglašavaju da se to desilo za vreme „drakonskog” zaključka Vlade, kojim je, da podsetimo – doneta odluka da je za sve informacije u vezi sa virusom korona isključivo zadužen krizni štab.

Foto: Mapa medijskih sloboda/ Screenshot

Podsećaju takođe da je Apelacioni sud prošle godine ukinuo presudu za četvoricu okrivljenih, zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, i zatražio ponovno suđenje.

Pomak je prema oceni Reportera međutim napravljen donošenjem osuđujuće presude okrivljenjima za paljenje kuće novinara portala ŽigInfo, Milana Jovanovića.

Osvrnuli su se i na slučaj najpoznatijeg uzbunjivača, Aleksandra Obradovića, koji je i dalje „predmet krivičnog gonjenja, uprkos nedostatku dokaza protiv njega”.

Srbija je u odnosu na 2013. godinu, kada je bila na 63. mestu na listi medijskih sloboda, pala za čak 30 mesta.

Kompletnu listu pogledajte na ovom linku.

Izvor: NUNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *