понедељак, 27 маја

Rumunija: Infrastrukturni projekti bez kompanija koje ne poštuju evropske standarde

Rumunija: Infrastrukturni projekti bez kompanija koje ne poštuju evropske standarde

Rumunska vlada usvojila je „memorandum“ kojim se sprečava sklapanje ugovora o javnim infrastrukturnim projektima sa kompanijama iz zemalja koje nemaju bilateralni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, prenosi portal Euractiv.rs.

Ako memorandum, usvojen prošle sedmice, bude potvrđen zakonom imaće za posledicu isključivanje kineskih firmi iz javnih ugovora o projektima izgradnje autoputeva i železnice.

Namera ovakvog dokumenta je da se isključe kompanije koje ne poštuju evropske standarde, izjavio je 1. februara zamenik premijera Den Barna.

– Ovo je procedura koja postoji u drugim članicama EU, konsultovali smo se sa Evropskom komisijom – izjavio je Barna, dodajući da „memorandum samo postavlja okvir za regulisanje te situacije“.

U memorandumu, dodao je, ne pominje se nijedna posebna zemlja.

– Samo želimo da osiguramo da nećemo imati ponuđače koji ne mogu da poštuju standarde EU, pa da mi gubimo novac, otkazujemo tendere i imamo kašnjenja, u vreme kada je Rumuniji očajnički potrebno da počne infrastrukturne radove“, rekao je Barna, jedan od lidera koalicije USR PLUS.

Dačjan Čološ, drugi lider koalicije i šef političke grupe u Evropskom parlamentu Obnovimo Evropu, izjavio je da je cilj memoraduma da se ograniči učešće kompanija van EU i da nije uperen ni protiv jedne zemlje posebno.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *