петак, 12 априла

Sa Sajma država: Probali smo ‘kašasu’ i alžirske kolače, uživali u pozitivnoj energiji i sjajnoj atmosferi

Sa Sajma država: Probali smo ‘kašasu’ i alžirske kolače, uživali u pozitivnoj energiji i sjajnoj atmosferi

Na 13. Međunarodnoj studentskoj nedelji u Beogradu, sinoć je održan tradicionalni Sajam država, na kome su studenti, učesnici ovog značajnog događaja za Srbiju kao zemlju domaćina, predstavili svoja nacionalna jela, kulturu, nošnje…

Bili smo i mi tamo,  te ćemo pokušati da vam prenesemo delić sjajne atmosfere sa ovog događaja.

 Event cenar Just&Lobby u Luci Beograd, gde je ovaj Sajam održan, bio je premali da bi primio sve zainteresovane učesnike i goste, gužva što bi rekli ovde kod nas „od vrata“. Mladost, pozitivna energija,  to smo videli i osetili čim smo došli, nije falilo ni ljubaznosti ovih mladih ljudi, kulture, poštovanja, jer oni su svet, bez obzira odakle su.

imag4318-1024x761-4041417
Foto: RIC/Ela Gazivoda i studenti iz Hrvatske

Studenti iz Hrvatske su u ponudi imali jela:  slaninicu, kavurmu, čvarke, kulen. Doneli su svoju pancetu, čuvene Kiki bombone, pelin, ali i rakiju višnju:

– To je sve balkanska kuhinja i hrana – kaže za RIC Ela Gazivoda, koja nije krila zadovoljstvo što je deo ovog festivala. – Prvi put sam na ISWiB-u, super je ovde, ljudi su odlični, razne kulture, ali svi smo na istom mestu sa istim ciljem, tako da baš se dobro osećam.

imag4327-1024x761-5338919
Foto: RIC/Amir i Ejmen

Nakon balkanske kuhinje, dolazimo do alžirske, upoznali smo Amira i Ejmena. Simpatični momci su oduševljeni Beogradom, a mi smo probali jedan od slatkih specijaliteta iz njihove tradicionalne kuhinje:

– Ovo je slatka hrana, urme koristimo kao glavni sastojak, kolač se zove ’tafis’, a u ponudi imamo i ’karki’ slatkiš, kao i ’bradž’ – objašnjava Amir. Gost iz Alžira kaže da je po prvi put u Beogradu, da je grad divan, pohvaljuje organizaciju ISWiB-a i dodaje da se oseća veoma dobro, kao i njegove kolege.

imag4320-4041417
Foto: RIC/Sara Sitnić

Učesnica Sara Sitnić iz Bosne i Hercegovine kaže da je veoma zadovoljna festivalom, volonterima, ponudili su ćevape, lokum i urmašice, ali bureka nije bilo:

– Najpoznatiji smo po bureku, ali dođite u Sarajevo i poješćete pravi burek – kaže simpatična Sara i dodaje da se burek pravi isključivo sa mesom, a sve ostalo je nešto drugo…

Dok se probijamo kroz masu ljudi, nailazimo na troje studenata iz Egipta, Jemena i Rumunije, koji poziraju za naš portal, i poručuju da se smejemo, volimo i poštujemo jedni druge.

imag4358-1024x760-6901646
Foto: RIC/Studenti iz Egipta, Jemena i Rumunije (s leva na desno)

Primećujemo štandove Albanije, Nemačke, Kine, Jemena, Kirgistana, a razgovaramo sa Iarom Ferreira Bragom iz Brazila:

– Želite li da probate naše nacionalno piće ’kašasu’? – sipa nam u maloj plastičnoj čaši. Gutljaj, vatra je krenula niz grlo, hm, liči na srpsku rakiju, ali je verujete, „otrovnija“.  Iara nam je ponudila i slatkiš koji se zove „pasata“, i podelila svoje utiske o ISWiBu sa nama:

imag4331-1024x761-6901646
Foto: RIC/Iara Ferreira Braga

Ovo je jedno neverovatno iskustvo, po prvi put sam ovde, uživam mladi iz celog sveta, dobra energija. Grad je veoma veliki, juče je sve bilo zatvoreno i blokirano zbog posete Makrona (francuskog predsednika, prim.aut), ali do kraja festivala imaću priliku da upoznam Beograd i Srbiju još bolje, što me jako raduje – istakla je Iara.

Tu je naravno i Crna Gora ili Montenegro, kako više volite. Oni su, tradicionalno, polako, smireno, bez žurbe, spremali svoj sto sa posluženje, crnim vinom i Njeguškom pršutom, ali i čokoladicu Čiča Gliša.

imag4342-1024x761-4104333
Foto: RIC/Crna Gora tim

– Ova čokoladica se proizvodi već godinama u Danilovgradu, a Njeguška pršut je neizostavna – priča nam Isidora Drašković i  dodaje da učestvuje prvi put na festivalu u Beogradu, ali i da je bila na istom u Norveškoj:

–  Druženje je odlično, mi smo se već svi međusobno upoznali. Ima  puno aktivnosti u ovih osam dana i sve je odlično organizovano ovde u Beogradu – ističe Isidora.

Prolazimo pored stolova rezervisanih za Rumuniju, Dansku, i primećujemo najveću gužvu za stolom domaćina, Srbije. Nismo se obrukali, imalo je tu da se pojede i popije, jedva smo prišli trpezi.

imag4351-1024x761-6399027
Foto: RIC/Srbija

Božidar Tančić nam je detaljno objasnio šta je sve Srbija spremila za goste:

– Mogu da probaju različite vrste rakije, pihtije, salate, pršute, kulen,. Tu je naravno i domaći em, noblice i nezaobilazna plazma, možda i ne treba da čudi što smo najposećeniji štand .

imag4355-1024x761-8769511
Foto: RIC/Sajam država

Ova pozitivna energija je i našoj redakciji ispunila srce, videti mlade ljude koji poštuju svoju državu, ali su stanovnici sveta, srećni, pozitivni i nasmejani je neprocenjivo. Otišli smo sa Sajma nasmejani i puni pozitivne energije, lepo je znati da postoje i oni koji iskreno veruju u bolji svet i lepšu budućnost, i rade na tome da to bude u realnosti baš tako.

Foto: RIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *