уторак, 23 априла

Šekspir festival u Čortanovcima: Radost, vedrina i neophodna doza smeha

Šekspir festival u Čortanovcima: Radost, vedrina i neophodna doza smeha

Sedmi po redu Šekspir festival biće održan od 12. do 16. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima. Otvoriće ga „Betoven i Šekspir“ u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana.

Ovaj festival je  jedinstvena  prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije komedije srpskih pozorišta koje se igraju po Šekspirovim delima. Uz poštovanje zdravstvenih preporuka, Festival koji se tradicionalno održava na otvorenom, organizuje se uz smanjen kapacitet publike zbog preventivnih mera i fizičke distance.

Foto: Šekspir festival/Arhiv

Na festival će biti prikazana Romantična komedija koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, zatim će Kruševačko pozorište i Internacionalnni Nišville Jazz festival izvesti  Kako vam drago prema konceptu Nikite Milivojevića. Potom će publika moći da vidi Dva viteza iz Verone Šabačkog pozorišta rediteljke Mie Knežević. Čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu a u režiji Igora Pavlovića, biće takođe na programu sedmog Šekspir festival.   Poslednjeg festivalskog dana na programu je Moj Šekspir Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama.

Foto: Šekspir festival/Arhiv

Karte za ovo jedinstveno dramsko iskustvo, mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.

Program 7. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, dok su ispred institucija koje su podržale ovaj događaj govorili i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija i Sonja Marić, direktor Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja.

Šekspir festival, jedinstven je kulturni događaj koji je prošle godine Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Foto: Šekspir festival/Arhiv

Festival je osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme negujući uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca,  od početka se održava uz pomoć i podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novi Sad, UNIQA osiguranja i MTS Telekom Srbija.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Foto: Šekspir festival/Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *