понедељак, 27 маја

Sloga: „Sprečiti i kazniti svaku vrstu pokušaja seksualne eksploatacije“

Sloga: „Sprečiti i kazniti svaku vrstu pokušaja seksualne eksploatacije“

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju ozbiljnu zabrinutost podacima iznetim u javnost da se “ženama u Jagodini nudi nekakav telefon za druženje od kojeg joj zavisi zaposlenje ili posao u javnom sektoru”, saopšteno je na njihovom portalu.

– Pozivamo sve one koje sebe prepoznaju kao predmet seksualne eksploatacije da skupe hrabrost i prijave svaki vid ili pokušaj ucene, kako bi se stalo na put najgnusnijoj i najpodlijoj zloupotrebi ljudskog dostojanstva – navodi se u saopštenju.

– Posle slučaja Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, koji je osuđen na tri meseca zatvora zbog seksualnog uznemiravanja sekretarice Marije Lukić, uošte ne bismo bili iznenađeni da takvih slučajeva u Srbiji možda ima i na hiljade.  Sa “platama i dobrim životnim standardom” koji postoji samo u propagandi političara i lokalnih moćnika nije uopšte čudo što su se neki od njih drznuli da na najsuroviji i najpodliji način ucenjuju zaposlene i tako im ozbiljno narušavaju živote za sva vremena – ističu iz „Sloge“.

– Nažalost, naše radno zakonodavstvo ne prepoznaje u potpunosti osobe koje se seksualno eksploatišu kroz pravo na rad, te smatramo da bi trebalo inicirati donošenje novih zakonskih rešenja koja bi sprečila i adekvatno kaznila svaku vrstu pokušaja seksualne eksploatacije. Posebno, jer smo mi kao sindikat još 2010. godine ukazivali i da je u južnokorejskoj kompaniji Jura bilo seksualnog uznemiravanja od strane menadžmenta na šta je država ostala nema – zaključuje se u saopštenju za javnost.

Izvor: Sloga.org.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *