четвртак, 13 јуна

„Slučaj Danil Harms“ autora Gorana Stojičića: Knjiga koja će da traje večno

„Slučaj Danil Harms“ autora Gorana Stojičića: Knjiga koja će da traje večno

Kada ste jedan od najuticajnijih pisaca u regionu poput Gorana Stojičića, autora bestselera “Besani”, onda se očekuje da druga knjiga: “Slučaj Danil Harms” opravda to što jeste.

Ako je suditi po promociji održanoj sinoć u punom “Poletu” u Beogradu, “Harms” je dostojan naslednik “Besanih”.

Ali i pre ove promocije Stojičićev “Harms” je uradio nešto što mnogima nije uspelo. Prvi tiraž je rasprodat još dok je rukopis bukvalno bio u štampi, drugi tiraž se uveliko prodaje, treći se štampa. Šta je to što Stojičića kao autora izdvaja iz gomile pisaca, koji su se pojavili u poslednjem periodu?

Kako smo čuli sinoć od učesnika na promociji, recenzenata knjige, izdvaja ga to što je spreman da eksperimentiše, što piše veoma temeljno, i što ništa ne prepušta slučaju, pa nije prepustio ni “Harmsa”.

imag3719-1024x760-1525231
Foto: RIC

“Druga knjiga je potvrda kvaliteta, ali takođe može da bude i sahrana za autora. Ovaj roman sam pisao dve i po godine. Svaku rečenicu sam čitao po 500 puta. Bukvalno sam se osećao kao montažer, jer sam ga montirao kao neki film, da bih napravio roman. On je jedno vreme stajao u nekoj fascikli, otišao sam na Sveti Stefan, na jednu koloniju, razboleo sam se, mesec dana mi nije bilo dobro, kada je sve to prošlo, seo sam i završio knjigu. Možete je čitati na razne načine, od početka, iz sredine, od kraja, izbor je vaš. Hteo sam da se popnem jednu stepenicu više, mislim da sam uspeo, zadovoljan sam”, rekao je Stojičić.

Predstavljanje ove knjige počelo je izvođenjem dela predstave “Građanin Harms”, veoma uverljivo su to uradili Saša Ali Domazet i Lazar Ostojić. Zatim su o romanu govorili Miomir Petrović, pisac i profesor, pisac Đuro Radosavović, dizajner korica Slavimir Stojanović – Futro, pisac i moderator Karlo Astrahan, i autor Goran Stojičić. Glumac Pavle Pekić čitao je odlomke iz knjige.

imag3710-1024x760-9780127
Foto: RIC

“ Povezujući fantastičko i oniričko, Stojičić kao pripovedač dodatno komplikuje stvar darujući svojoj literaturi čulnost, opipljivost, intimnost, fine niti kojima plete svoju mrežu – a svaki je vešt pripovedač pauk koji svog čitaoca zavodi svilenim nitima – i iskustvo čitanja pretvara u snoviđenje, u nekakvu vrstu delirijuma ispunjenog miljem, nežnošću, nostalgijom” – navodi se u recenziji Miomira Petrovića.

“Slučaj Danil Harms” je autoru postavio novi zadatak, da se već u narednom delu popne stepenicu više, što će za njega biti pravi izazov, s obzirom da prema rečima Đure Radosavovića, Goran Stojičić ima knjigu koja će da traje večno, koja će se čitati dugo i buditi najlepše emocije.

imag3711-1024x760-7443132
Foto: RIC

“Stojičić ume da navuče ljude na ljubav i ako je knjiga droga, Goran je vešt diler” – piše u recenziji Radosavović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *