понедељак, 27 маја

Spora vakcinacija može skupo da košta EU

Spora vakcinacija može skupo da košta EU

Spora i haotična vakcinacija protiv korona virusa u EU u odnosu na Britaniju i SAD mogla bi da košta evropsku ekonomiju više desetina milijardi evra, čak 100 milijardi, pokazala je studija agencije Blumberg, piše portal Euractiv.

Zaključavanja zbog korona virusa znače da ekonomija EU radi na oko 95 odsto nivoa od pre pandemije, što je  oko 12 milijardi evra izgubljene proizvodnje nedeljno, prema računicama Blumberg ikonomiksa (Bloomberg Economics). Takođe EU zaostaje više nedelja za rivalima po vakcinaciji i napreduje sporije od njih.

Ako se to ne promeni, EU će morati da zadrži „zaključavanje“ i druga ograničenja i kada se ostale vodeće ekonomije vrate „normalnom poslovanju“. Kašnjenje od mesec ili dva znači štetu od 50-100 milijardi evra.

Stopa vakcinacije u EU do sada je 2,9 doza na 100 ljudi, daleko iza 14,7 u Velikoj Britaniji i deset u SAD, prema Blumbergovom praćenju vakcinacije (Bloomberg Vačine Tracker).

EU predviđa rast isporuka vakcina u drugom kvartalu i još uvek planira da do leta vakciniše 70% odsto odraslih. To je nivo koji će omogućiti vladama da ukinu mnoga od sadašnjih ograničenja koja su zatvorila prodavnice i restorane i onemogućila putovanja.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *