понедељак, 27 маја

Sporovi na Zapadnom Balkanu koče evrointegracije

Sporovi na Zapadnom Balkanu koče evrointegracije

Evropska unija treba na svaki način da pomogne u rešavanju sporova na Zapadnom Balkanu i povrati poljuljani kredibilitet svoje politike proširenja, smatraju u briselskom Centru za evropske političke studije (CEPS).

U tekstu „Agenda proširenje EU više ne odgovara svrsi“ analitičari CESP navode da se očekivalo da 2020. bude još jedna prekretnica u politici proširenja EU sa otvaranjem, nakon više odalaganja, pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Međutim, nakon što je počela pozitivno, u drugoj polovini te godine politika proširenje EU, uprkos naporima nemačkog predsedavanja, stigla je do nepremostive prepreke kada Bugarska nije pristala da Severna Makedonija dobije datum za početak pregovora zbog istorije svog suseda i tumačenja te istorije.

Ni tempo Srbije i Crne Gore koje već pregovaraju o članstvu nije ništa brži. Kako se navodi, Hrvatska je za osam godina završila pregovore i postala članica EU dok je Crna Gora za isto vreme zatvorila samo tri od 35 poglavlja.

CEPS navodi da je potreban proaktivan diplomatski angažman svih EU instanci i da, bez obzira da li se radi o visokom predstavniku, specijalnom izaslaniku ili nekom drugom entitetu ili pojedincu na visokom položaju, postoji potreba za nezavisnim i neutralnim telom koje će posredovati u sporovima.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Evropski parlament/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *