уторак, 23 априла

Srbija kao usputna stanica Rusiji, Kini i Turskoj

Srbija kao usputna stanica Rusiji, Kini i Turskoj

Rusija, Kina i Turska su pre svega zainteresovane za ekonomsku saradnju sa Srbijom, te ona nije njihov prioritet spoljne politike, ocenjeno je na onlajn panelu o uticaju te tri zemlje na Srbiju.

Na vebinaru „Srbija kao usputna stanica?“ procena uticaja Rusije, Kine i Turske“, saradnik moskovskog Karnegi centra Maksim Samorukov izjavio je da Srbija nije na listi prioriteta spoljne politike Rusije, već na marginama pažnje Moskve koja nije naročito zainteresovana za njene unutrašnje probleme.

Rusko prisustvo u Srbiji opada i godina na izmaku dokazuje da Moskva ima dosta problema u bitnim sferama uticaja, kazao je Samorukov 18. decembra na vebinaru u organizaciji Centra za evropske politike i Fondacije Konrad Adenauer.

Vanredni profesor Odeljenja za kineske studije na međunarodnom Sijan Djijaotong-Liverpul univerzitetu Dragan Pavlićević rekao je da je Srbija samo jedna od 17 evropskih zemalja u kojima je Kina angažovana.

On je naveo da Kina ne vidi Srbiju kao značajnog geopolitičkog aktera i da „nema interesa da manevriše u geostrateškom smislu“.

Glavni urednik portala FeniksPolitik Hamdi Firat Bujuk rekao je da se srpsko-turski odnosi baziraju na ekonomiji i da u Srbiji ima sve više investicija iz Turske jer ona daje podsticaje turskim investitorima i ima bolju infrastrukturu od Ankari tradicionalno bliskih zemalja, BiH i Kosova.

Zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković rekla je da uticaji Rusije, Kine i Turske ne utiču na evropski put Srbije pošto su pre svega ekonomski, što doprinosi evrointegracijama.

Marković je kazala da je korišćenje fondova EU veoma značajno za Srbiju, ali da nije dovoljno za pokrivanje svih velikih infrastrukturnih projekata, što otvara prostor drugim zemljama.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *