недеља, 16 јуна

Srbija na dnu liste zaštićenih prirodnih područja u Evropi

Srbija na dnu liste zaštićenih prirodnih područja u Evropi

Luksemburg je evropska zemlja u kojoj je zaštićeno tri četvrtine prirodnih područja, što je stavlja na prvo mesto ove  liste, piše Euractiv.rs.

Na dnu liste su Srbija sa sedam odsto, Rumunija sa šest i Bosna i Hercegovina sa četiri odsto teritorije koju čine zaštićena prirodna dobra.

Broj i površina zaštićenih kopnenih područja u Evropi stalno su u porastu i danas je 26 odsto teritorije Evropske unije zaštićeno nacionalnim zakonima.

Zaštićena prirodna područja u Luksemburgu čine 76 odsto njegove teritorije, zbog čega je ta zemlja na vrhu liste koju je sastavio vebsajt SaveOnEnergy na osnovu podataka Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

Luskemburg je jedna od najmanjih zemalja u Evropi, sa površinom od 2.586 kvadratnih kilometara. Ima samo 134 zaštićena područja, ali njihova ukupna površina je 1.963 kvadratna kilometra. Na drugom mestu je Slovenija, sa 1.891 zaštićenim područjem na 72 procenta teritorije zemlje. U prvih pet evropskih zemalja su Malta (65 odsto), Kipar (56 odsto) i Lihtenštajn (45 odsto). Iza njih slede Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Poljska i Nemačka.

Na poslednjem mestu je Bosna i Hercegovina, gde zaštićena prirodna dobra predstavljaju samo četiri odsto državne teritorije. BiH, sa površinom većom od 192.000 kvadratnih kilometara, ima 40 zaštićenih područja koja se prostiru na 1.922 kvadratna kilometra.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Drina/Srbija/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *