четвртак, 13 јуна

Srbija na putu ka EU: 12 godina od starta, cilj još uvek daleko

Srbija na putu ka EU: 12 godina od starta, cilj još uvek daleko

Srbija je zahtev za prijem u članstvo u Evropsku uniju podnela  22. decembra 2009. godine, te ove 2021. ulazi u 12-tu godinu od želje da se pridruži evropskoj zajednici.

Kako kaže Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, za sve to vreme Srbija je otvorila 18 poglavlja, samo su dva privremeno zatvorena, a prošle godine nije otvorila ni jedno.

– Ovakvom dinamikom pregovora, ne možemo biti zadovoljni –  zaključuje Dragojlovićeva.

Primera radi, Hrvatska je postala članica EU nakon nešto više od osam godina od podnošenja zahteva za članstvo i skoro šest godina pregovaranja. Sloveniji i Mađarskoj je bilo potrebno osam godina, Slovačkoj deset, a Bugarskoj i Rumuniji trebalo je po 12 godina da pređu ovaj put.

Usvajanjem Nove strategije proširenja EU na Zapadni Balkan do 2025. godine je navedeno da je pristupanje EU izbor svake države kandidata za članstvo, za koji su potrebni i politički i društveni konsenzus i da nema dileme gde Zapadni Balkan pripada. Na više mesta je istaknuto da je EU spremna da primi do ovog roka svaku državu koja ispuni kriterijume, koji nisu novi, ali su ovim dokumentom dodatno precizirani.

– Pred Srbijom i Crnom Gorom, pred kojima su najveće šanse da pristupe Uniji bilo je sedam godina da završe pregovore i postanu članice. Umesto da se ozbiljno pristupilo radu na reformama, usledio je rezultat koji je i formalno i stvarno veoma slab – konstatuje Dragojlović.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *