понедељак, 27 маја

Srpski PEN centar: „U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe…“

Srpski PEN centar: „U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe…“

Srpski PEN centar izdao je saopštenje za medije povodom upada huligana na izložbu stripova „Novo doba“, 14. oktobra u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu.

Srpski PEN centar najoštrije osuđuje nasilno prekidanje izložbe stripova „Novo doba“ i uništavanje izloženih radova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu.

– U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe, ne zabranjuju knjige i pozorišne predstave, ne cenzurišu i ne guše dijalozi o kulturnim, umetničkim i društvenim pitanjima. Umetnička dela mogu biti dobra ili loša, više ili manje prihvaćena od strane stručne kritike i javnosti, ali ona najpre moraju biti javno dostupna. O njima se može razgovarati, ali se ona ne smeju uništavati, zabranjivati i onemogućavati – piše u saopštenju.

Srpski PEN centar energično zahteva od nadležnih državnih organa da neodložno obavesti javnost o svim okolnostima ovog opasnog i uznemirujućeg događaja i da nasilnike izvedu pred lice pravde.

U saopštenju se navodi da nasilno prekidanje ove izložbe Srpski PEN centar doživljava kao vrh ledenog brega u očiglednoj rastućoj netoleranciji i nasilnoj retorici u našem društvu oličenoj u pretnjama i medijskim progonima, kao i u sistematičnom potiskivanju društvenih i kulturnih razlika.

Podsetimo,  grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je sredu uveče na izložbu stripova u okviru festivala „Novo doba“ u Beogradu, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Foto: Srpski PEN centar/Logo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *