уторак, 23 априла

Studija: SNS i Aleksandar Vučić dominiraju medijskom scenom Srbije

Studija: SNS i Aleksandar Vučić dominiraju medijskom scenom Srbije

Dezinformacije su simptom socijalnog i političkog poremećaja, pre nego njegov uzrok, zato Evropska unija treba da se fokusira na jačanje kvaliteta demokratije i upravljanja na Zapadnom Balkanu.

U studiji „Mapiranje lažnih vesti i dezinformacija na Zapadnom Balkanu i identifikovanje načina za efikasnu borbu protiv njih“, koja je urađena na zahtev Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), navodi se da su dezinformacije „endemski i sveprisutni deo politike širom Zapadnog Balkana“.

Jaka demokratija je „najmoćniji potencijalni bedem protiv dezinformacija“, navodi se u analizi kampanja dezinformisanja u regionu, koju je objavio portal Euractiv..

U slučaju Srbije, u studiji se navodi da se „mora održati, a u nekim oblastima pojačati pritisak na vladu da prestane progon nezavisnih i opoziciji naklonjenih novinara.

Takođe, vlada treba ponovo da razmotri sporazum koji Sputnjiku dozvoljava da koristi Beograd kao bazu za dezinformacione operacije u regionu, i da prekine praksu korišćenja srpskih medija kao sredstvo za destabilizaciju suseda, piše u studiji.

Tri ključna izazova su spoljni izazovi kredibilitetu EU, dezinformacije povezane s pandemijom i uticaj dezinformacija na izbore i referendume.

U studiji se ističe da dezinformacije nisu proizvod slabo regulisanih digitalnih medija ili spoljnih bezbednosnih pretnji.

Foto: SNS/Youtube/Screenshot

U odeljku koji se odnosi na Srbiju, navodi se da Srpska napredna stranka i predsednik Aleksandar Vučić dominiraju medijskom scenom.

– Tokom proteklih nekoliko godina, posmatrači su primetili pogoršanje kvaliteta medijskog izveštavanja, koje karakteriše povoljno izveštavanje o predsedniku Vučiću i njegovom krugu i nedostatak kritika na njihov račun – ocenjuje se u dokumentu.

Dodaje se da glavnu ulogu u državnim kampanjama dezinformisanja imaju televizijske stanice, pre svega Pink, i tabloidi, među kojima su Kurir, Informer i Srpski telegraf, koje se koriste da prenose „kampanje blaćenja“ vladajuće partije protiv opozicije.

Analizom društvenih medija zaključeno je da su jedan broj nacionalističkih publikacija (Nacionalist, Crvene Beretke, Intermagazin.rs, Sandžačke) i grupa uticajnih pojedinaca imali posebno važnu ulogu.

U dokumentu se ukazuje na navode da je veliki broj lažnih profila i stranica na društvenim mrežama korišćeno za širenje dezinformacija, podsećajući da je Tviter u aprilu ove godine izbrisao više od 8.500 hiljada naloga iz Srbije, uz objašnjenje da su to bili lažni nalozi povezani sa vladajućom partijom.

Međunarodni akteri imaju relativno malu ulogu u kampanjama dezinformisanja u Srbiji, ocenjuju autori studije. Od većih kampanja koje su analizirane, manje od polovine je direktno uključivalo Rusiju.

U dokumentu se navodi da kampanje dezinformisanja koje predvodi Sputnjik Srbija, iako su uočljive u regionu, posebno u BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i na Kosovu, nisu posebno vidljive u Srbiji. Sputnjik Srbija, ipak, proizvodi materijal koji drugi mediji u Srbiji i regionu mogu da iskoriste da bi postigli ciljeve dezinformisanja.

Većina dezinformisanja u Srbiji ima za cilj da promeni mišljenja o izborima, javnim ličnostima ili unutrašnjoj politici.

Oko trećine analiziranih kampanja su fokusirane na NATO ili EU, trećina na posledice ratova u bivšoj Jugoslaviji i pomirenje, a ostatak na izbornu politiku i kovid-19.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto/Cover: Mediji/Tabloidi/Youtube/Screenshot/Insjader

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *