недеља, 16 јуна

Sukobi Izraela i Palestine, desetine stradalih

Sukobi Izraela i Palestine, desetine stradalih

Sirene za uzbunu čule su se i ovog jutra u Tel Avivu, i od eskalacije sukoba Izraela i Palestine do sada je stradalo desetine civila, među njima i deca, prenosi RTS.

Najmanje 35 Palestinaca, uključujući desetoro dece i pet Izraelaca ubijeno je u sukobima do sada, saopštili su zdravstveni zvaničnici, a preneo je BBC.

Izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid vatre i upozorio da „troškove rata plaćaju obični ljudi“. Uvedeno vanredno stanje u gradu Lod zbog sukoba koje zvaničnici opisuju kao građanski rat.

Savet bezbednosti UN održaće danas hitne zatvorene konsultacije, drugo takvo zasedanje u tri dana, radi razgovora o tekućoj eskalaciji nasilja u Izraelu i Gazi.

Takvi sastanci nisu retkost da bi se razgovaralo o regionalnim sukobima, ali održavanje dva u tri dana je retko, navodi Tajms of Izrael.

Zatvorene konsultacije zahtevaju saglasnost svih 15 država članica da bi se sazvale, što pokazuje porast zabrinutosti međunarodne zajednice povodom najnovijih sukoba.

Zasedanje su zatražile misije Kine, Norveške i Tunisa, a očekuje se da će specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces Tor Venesland izvestiti države članice SB o najnovijim dešavanjima u Izraelu i Gazi.

Izvor: RTS/N1

Foto/Cover: Sukobi Izraela i Palestine/screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *