понедељак, 27 маја

Svečano zatvoren Bitef-Prolog: „Teatar je moguć i u vreme pandemije“

Svečano zatvoren Bitef-Prolog: „Teatar je moguć i u vreme pandemije“

Izvođenjem predstave Biti Arijela F u koprodukciji Teatra Vidi iz Lozane i kompanije autora Simona Sena vizuelnog umetnika iz Lozane, sinoć je u Beogradu svečano zatvoren  Bitef-Prolog.

Publika je mogla da prisustvuje ovom trodnevnom događaju i da pogleda predstave u Bitef teatru, kao i raznovrstan prateći program na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović, specijalno sagrađenoj za ovu priliku. Festival je mogao da se prati i putem Jutjub kanala Bitef Festivala.

Svečanom zatvaranju su, između ostalih, prisustvovali i NJ. E. Sem Fabrici, Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, i Milan Lučić ispred Britanskog saveta.

Foto: Debatni program, Bitef-Prolog  

Poslednjeg dana Prologa, u okiru pratećeg programa, na Skveru Mire Trailović je održana i međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, realizovana uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa #CultureTalks vebinari i Francuskog instituta u Srbiji u okviru programa Teatroskop. Tribinski program je zaokružen razgovorom umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice sa jednom od vodećih svetskih teatrološkinja Erikom Fišer Lihte na temu odnosa između živog i digitalnog pozorišta.

Bitef-Prolog je realizovan uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obaveznog nošenje maski i poštovanja fizičke distance između posetilaca.

Dolina Jeze, photo: Gabriela Neeb

-Nakon što je 54. izdanje festivala odloženo za sledeću godinu kada će se realizovati zajedno sa 55. Bitefom, u timu festivala je preovladao stav da beogradska publika i ove godine ne sme ostati bez događanja na Bitefu, ne samo zbog očuvanja kontinuiteta, već i kako bismo dokazali da je teatar moguć i u doba pandemije, kao i da je njegova uloga u kreiranju kritičkog dijaloga u društvu neprocenjiva. Sudeći po reakcijama publike i stručne javnosti, ovaj stav se pokazao ispravnim – navodi se u saopštenju festivala.

Foto/Cover: Jovo Marjanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *