недеља, 16 јуна

Svetislav Basara dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine

Svetislav Basara dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine

Nagradu nedeljnika NIN za roman godine u 2020. dobio je Svetislav Basara za knjigu „Kontraendorfin“, u izdanju  Lagune, saopštio je danas predsednik žirija Teofil Pančić na onlajn konferenciji za medije.

Basara je dobio tri od pet glasova žirija i on je 67. dobitnik ove prestižne nagrade za književnost. Ovo je njegova druga NIN-ova nagrada, prvi put je bio nagrađen za najbolji roman iz 2006. godine „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“.

NIN-ov žiri je radio je u sastavu: Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Foto: Screenshot

Za roman “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića u izdanju Književne radionice Rašić glasala je Marija Nenezić, a za roman “Pod oba sunca” autora Ognjena Spahića u izdanju Kontrast izdavaštva glasao je Teofil Pančić.

Žiri je u svojoj odluci naveo da je „Kontraendorfin“ Svetislava Basare, sačinjen je od „nemogućih“ scena, „nedopustivih“ zaključaka, paradoksalnih trvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola, kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog sveta.

– Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obeležja južnoslovenskih naroda, Basara taj svet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo – navodi se u odluci žirija.

U užoj konkurenicji bili su autori: Vladan Matijević „Sloboda govora“ – Laguna, Darko Cvijetić „Što na podu spavaš“ – Književna radionica Rašić, Enes Halilović „Ljudi bez grobova“ – Laguna, Savo Stijepović „Prekrasne ruševine“ – Dereta, Bojan Savić Ostojić  „Ništa nije ničije“  – Kontrast izdavaštvo i Ognjen Spahić „Pod oba sunca“ – Kontrast izdavaštvo.

Dodela NIN-ove nagrade biće 8. februara takođe u onlajn prenosu.

Pokrovitelji NIN-ove nagrade su Sberbank, jedna domaća, kao i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne.

Foto/Cover: Logo/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *