понедељак, 27 маја

SZO: Nasilje nad ženama ne sme da se prašta

SZO: Nasilje nad ženama ne sme da se prašta

Poslednje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i njenih partnerskih organizacija pokazalo je da se skoro svaka treća žena u svetu suočila najmanje sa jednim fizičkim ili seksualnim nasiljem.

Do sada najobimnijim istraživanjem nasilja nad ženama obuhvaćeno je 158 zemalja i seksualno nasilje nad ženama i devojčicama starijim od 15 godina.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da rezultati predstavljaju „užasavajuću sliku“ koja zahteva akciju vlada i zajednica.

– Procena je da se 736 miliona žena, gotovo svaka treća na svetu, najmanje jednom u životu suočila ili s nasiljem u vezi, ili seksualnim nasiljem osobe koja joj nije partner ili sa oba – kazao je Gebrejesus.

Istraživanje je pokazalo i da takvo nasilje počinje rano pošto se četvrtina devojaka koje su bile u vezi suočila sa nasiljem partnera pre ulaska u pozne dvadesete godine.

Podaci se odnose na period od 2010. do 2018. godine, tako da ne obuhvataju uticaj pandemije korona virusa.

Prema više istraživanja, tokom epidemije je došlo do rasta broja slučajeva porodičnog nasilja u mnogim oblastima gde je uvedena zabrana kretanja radi suzbijanja virusa.

Gebrejesus je pozvao vlade, pojedince i zajednice da pomognu rešavanju problema, reformom diskriminatornih zakona, jačanjem ekonomskih prava žena, seksualnim obrazovanjem i osporavanjem normi koji „praštaju nasilje nad ženama“.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *