понедељак, 27 маја

SZO: „Novi soj korona virusa mogao bi biti zarazniji“

SZO: „Novi soj korona virusa mogao bi biti zarazniji“

Italijanske vlasti saopštile su juče da su otkrile prvi slučaj zaraze novim sojem korona virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, prenosi N1.

Ministarstvo zdravlja te zemlje navelo je da se pacijent nedavno vratio iz Velike Britanije avionom i dodalo da su svi koji su bili u kontakt s njim u izolaciji.

Pacijent se nalazi u vojnoj bolnici u Rimu. Italijanske vlasti su ranije navele da prekidaju vazdušne veze sa Velikom Britanijom.

Nemačka i Francuska su takođe donele odluku da obustave vazdušne veze sa Velikom Britanijom zbog pojave novog, zaraznijeg soja korona virusa. Na isti potez odlučila se i Hrvatska.

Putničke letove ranije su prekinule Holandija, Belgija i Italija zbog virusa koji se nekontrolisano širi Britanijom.

Zabranu bi mogla da uvede cela Evropska unija, jer traju konsultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, železničke i putne veze s Britanijom.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je ranije da je novi soj korona virusa registrovan u Velikoj Britaniji, ali i u nekim drugim zemljama – devet slučajeva u Danskoj, i po jedan slučaj infekcije u Holandiji i Australiji.

Kako navodi SZO, osim „prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji“, on bi „mogao uticati i na delotvornost nekih dijagnostičkih metoda“, opet po „prvim informacijama“.

Međutim nema „nijednog dokaza o promeni težine bolesti“, premda se i to istražuje.

SZO će pružiti više informacija čim bude imao „jasniju sliku o osobinama novog soja“, rekla je portparolka za Evropu, odgovarajući na pitanje AFP.

Izvor: N1/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *