понедељак, 27 маја

„Tereza 37“: Priča o problematičnom položaju žena

„Tereza 37“: Priča o problematičnom položaju žena

Na ovogodišnjem 49. FEST-u koji se održava u Beogradu do 16. maja, publika je imala priliku premijerno da pogleda film „Tereza 37“, reditelja Danila Šerbedžije.

Scenario za ovo ostvarenje napisala je Lana Barić, koja je ujedno tumači i naslovnu ulogu. „Tereza 37“ je na Pulskom festivalu osvojio šest nagrada:  za najbolji film, najbolju režiju, najbolju sporednu žensku ulogu – Ivana Roščić, za najbolji scenario, kao i nagrade za masku i montažu.

Na konferenciji za novinare pre premijere ovog filma, Lana Barić je govorila o svom liku:

 – To je vrsta osobe koju bi, možda vrlo ružno, mogli nazvati sporednim likom svog života. Htela sam joj dati dovoljno prostora da nekako postane glavni lik ovog filma, jer je u njoj sukus svega onoga što je problematika pozicije žene u Dalmaciji, i općenito u ovim našim balkanskim društvima. U nju sam upisala svoja iskustva, kao i iskustva žena moje obitelji i mojih prijateljica. Ona na neki način jest bazirana na dalmatinskim ženama koje poznajem i jako volim. Imamo divne ženske role, što u našoj kinematografiji nije često, i nadam se da neće biti presedan.

Lana Barić/Foto: Fest/Promo

Danilo Šerbedžija, reditelj filma „Tereza37”, pohvalio je scenario Lane Barić:

– Prva pomisao mi je bila – zašto ja ovo nisam napisao? Od početka sam se zaljubio u scenario i mislim da je zaista odličan”.

Šerbedžija se osvrnuo i na mesto u kome se radnja odigrava:

– Split je svakako jedan od likova. Ja sam ga tako i pročitao u scenariju, i namerno smo išli na atmosferu u kojoj te grad donekle guši. Iako je to predivna arhitektura, postoji neki pritisak u svim tim kockama, pravokutnicima. Taj Split je izuzetno filmičan”. Na kraju je reditelj filma naglasio važnost održavanja festivala u klasičnom formatu: „Čestitam ekipi FEST-a na hrabrosti i na odluci da se ide uživo. Kino je hram naše umjetnosti, i bez kina festival nije festival.

Danilo Šerbedžija/Foto: Fest/Promo

U ostvarenju „Tereza37”, Leon Lučev glumi supruga glavne junakinje:

Moja uloga je zahtjevna i taj odnos je težak. Ta neka tišina i podrazumjevanje da je to tako i nikako drugačije. Ja sam, kao i Lana, odrastao u Dalmaciji i to mi je sve poznato. Jako puno odnosa u Dalmaciji, a pogotovo u starijoj generaciji, baziralo se na tim tišinama i par riječi, što je jednostavno bilo normala. Bilo mi je divno da Lana s ljubavlju radi film o nekoj normali, koja više nije normalna.

Ekipa filma „Tereza 37″/Foto: Fest/Promo

U filmu glumi i popularni srpski glumac, Dragan Mićanović, koji je pohvalio ceo ovaj projekat:

– Osećaj rada sa ovom ekipom je najlepša stvar koja mi se desila u poslednje vreme. Taj divan Lanin scenario, i Danilo kao majstor ovog filma. Ogromno mi je zadovoljstvo, i ponosan sam što sam bio deo ovog projekta.

Foto/Cover: „Tereza 37″/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *