понедељак, 27 маја

Trend opadanja slobode medija u Srbiji ozbiljno zabrinjavajući

Trend opadanja slobode medija u Srbiji ozbiljno zabrinjavajući

U poslednjem Indeksu slobode medija u svetu koji su uradili Reporteri bez granica navodi se da mediji ulaze u odlučujuću deceniju za novinarstvo, a da je ono dodatno ugroženo krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Izvještaj pokazuje da će narednih deset godina kroz brojne krize koje se očekuju dodatno istaknuti krizu slobode medijskog izveštavanja, nezavisnih, raznolikih i pouzdanih informacija.

Prošla godina je na vrlo jasan način pokazala kako države koriste krize da suzbiju slobodu medijskog izveštavanja.

Kina i Iran su intenzivno cenzurirale sadržaj vezan za Kovid-19. Ni Evropa nije ostala po strani pri suzbijanju slobode medijskog izveštavanja, pa je tako Viktor Orban u Mađarskoj doneo zakon o korona virusu kojim se kažnjavaju lažni podaci do pet godina zatvora, što je potpuno nesrazmerna i prisilna mera, navodi se u izvještaju Indeksa slobode medija u svijetu.

 Kriterijumi po kojim se rangira sloboda medija u nekoj državi su pluralizam, medijska nezavisnost, cenzura, zakonski okvir, transparentnost, infrastruktura i zlostavljanja. Kada se uzmu ovi kriterijumi u obzir, Zapadni Balkan postaje narandžast, odnosno veoma problematičan kada je u pitanju sloboda medija.

U 2020. godini najbolje rangirana među šest zemalja Zapadnog Balkana bila je Bosna i Hercegovina, koja je dosegla 58. mesto na globalnoj lestvici, a najniže rangirana je Crna Gora koja se našla na 105. mestu.

Zabrinjavajući trend u suzbijanju slobode medija primetan je u Srbiji, koja već četiri godine zaredom nazaduje. Iako na rang listi nije daleko od Severne Makedonije, već ih deli samo jedan bod, ipak je zabrinjavajuća činjenica da se u poslednje četiri godine samo pogoršava položaj slobode medija.

Čini se da podaci prikupljeni iz ovog indeksa pokazuju potpuno različite priče za zemlje Zapadnog Balkana. Neke čine dosledna poboljšanja poput Bosne i Hercegovine, Kosova i Severne Makedonije, dok drugi pokazuju ograničen napredak, poput Albanije i Crne Gore, i na kraju Srbije čiji trend opadanja slobode medija je ozbiljno zabrinjavajući.

S druge strane, kada se ovi rezultati stave u globalni kontekst, može se vijeti da su sve zemlje Zapadnog Balkana prilično blizu jedna druge i nalaze se u sredini, te se niti jedna od ovih zemalja nije drastično pomakla napred. Ostaje da se vidi šta nam donosi 2021. godina i kako će se otvarati ili suzbijati prostor delovanja medija u zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: SafeJournalist

Foto/Cover: RBG/Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *