недеља, 16 јуна

Trka: Rusi kažu da je njihova vakcina protiv kovida-19 efikasnija od američko-nemačke

Trka: Rusi kažu da je njihova vakcina protiv kovida-19 efikasnija od američko-nemačke

Dobra vest je prvo stigla iz kompanija američkog Frejzera i nemačkog Bionteka koji su saopštili da je njihova vakcina protiv korona virusa efikasna 90 odsto, prema prvim rezultatima testiranja u trećoj fazi.

Nedugo zatim iz ruskog ministarstva zdravlja saopšteno je da je ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V, efikasna više od 90 odsto, pozivajući se na podatke prikupljene o vakcinisanim građanima, a ne iz ispitivanja vakcine koje je još u toku.

Očigledno je da je trka ko će pre na tržište sa vakcinom počela.

Oksana Drapkina, upravnica istraživačkog instituta pri ruskom ministarstvu zdravlja izjavila je da su oni odgovorni za praćenje efikasnosti vakcine Sputnjik V među građanima koji su je primili u sklopu programa masovnog vakcinisanja

– Na osnovu naših zapažanja,ona je takođe efikasna više od 90 odsto. Pojava još jedne efikasne vakcine je dobra vest za sve –  istakla je Drapkina.

Iako nisu završene poslednje faze ispitivanja Rusija uvodi vakcinu za domaću upotrebu.

S druge strane, generalni direktor Fajzera Albert Burla naveo je u saopštenju da više od osam meseci od početka najgore pandemije misle da ova faza predstavlja značajan korak napred za svet u borbi protiv Kovida-19″.

-Prva grupa rezultata testova iz faze tri daje prvobitne dokaze o kapacitetu naše vakcine da spreči Kovid-19 – rekao je on.

Na osnovu projekcija, Fajzer i Biontek su naveli da predviđaju da obezbede do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021.

Izvor: N1/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *