недеља, 16 јуна

„U čeljusti medveda“ premijerno u Bitef teatru 23. maja

„U čeljusti medveda“ premijerno u Bitef teatru 23. maja

Premijera predstave „U čeljusti medveda“ u režiji Svetlane Dimčović, biće održana 23. maja u beogradskom Bitef teatru, sa početkom od 19 časova.

Glavne uloge tumače Damjan Kecojević i Marija Bergam.

U čeljusti medveda je moderan, novi komad britansko-jevrejskog pisca Dejvida Kruka koji na kamerni način, dramatizuje, poslednje godine pritvora i neosnovanu smrt Raula Valenberga (Raoul Wallenberg), švedskog diplomate koji je spasio desetine hiljada Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Raul Valenberg, sin industrijaliste, diplomata u Budimpešti, nestao  je 17. januara 1945. godine. Njegov kraj života, u KGB zatvoru u Moskvi se u ovoj drami stavlja pred sud publike. Da li je moguće da je Valenberg zaista bio samo dobar čovek? Ili je ipak imao neku korist od falsifikovanja dokumentata koje je delio Jevrejima da odu u Švedsku i pobegnu od smrti?

Damjan Kecojević

Ova dramatizacija se bavi problematikom prostodušne dobrote, u evropskom kontekstu holokausta, sa praizvedbom u Beogradu, gde je u Drugom svetskom ratu (na području Srbije) došlo do istrebljenja 90 odsto jevrejskog stanovništa.

Ova drama ima odjek kod publike u Srbiji, ne samo zbog istorijske već i zbog osnovne ideje – da je vlada Švedske izdala Valenberga, diplomatu koga nikada nije zamenila za nekog drugog zatvorenika. I dalje se ne zna pouzdano kada je Valenberg likvidiran u zatvoru u Rusiji i koliko godina je tamo ispitivan, mučen i maltretiran. U čeljusti medveda se bavi baš time.

Marija Bergam

Kostime i scenografiju za ovaj komad uradio je Aleksandar Denić, dok muziku potpisuje Aleksandra Đokić. Predstava je urađena u koprodukciji Bitef teatara – Beograd, Srbija i Merchant Culture – Velika Britanija.

Reprizu predstave „U čeljusti medveda“ možete pogledati 24. maja.

Foto/Cover: „U čeljusti medveda“/Bitef teatar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *