петак, 12 априла

Udruženje „Romani Asvin“: „Cilj nam je da osnujemo info centar za sve mlade Rome i Romkinje“

Udruženje „Romani Asvin“: „Cilj nam je da osnujemo info centar za sve mlade Rome i Romkinje“

Članovi udruženja “Romani Asvin” imaju cilj da osnuju Edu Info Roma – informativni centar u kome će kreirati bezbedan prostor za sve mlade Romkinje i Rome.

Naime, ovo udruženje čiji su članovi iz Beograda, Šapca, Kruševca, Aleksinca,  zalaže se za bolju informisanost mladih Roma i Romkinja, kao i njihovo aktivno uključivanje u sistem formalnog i neformalnog obrazovanja. Kažu da je veoma bitno raditi i na motivaciji mladih Roma i Romkinja za nastavak njihovog obrazovanja.

Projektna menadžerka tima Alma Kajtazi kaže da “Romani Asvin” predstavlja glas informisanja romske omladine i njihovo aktivno uključivanje u sistem obrazovanja, kao i motivisanje mladih Roma i Romkinja za nastavak istog.

Foto: Edu Info Roma

S obzirom da je informisanost mladih Roma i Romkinja mala i da mladi dolaze teško do informacija, mi želimo da budemo izvor informacija i spona koja će mladim Romkinjama i Romima pružiti sve informacije na jednom mestu. Naš cilj je osnivanje informativnog centra u kome ćemo kreirati bezbedan prostor za sve mlade Rome i Romkinje. Prvi korak do osnivanja informativnog centra je naša online platforma ‘Edu Info Roma’ koja je u procesu realizacije i koja će sadržati sve informacije na jednom mestu, gde će mladi Romi i Romkinje vrlo lako i brzo dolaziti do informacija koje se tiču formalnog i neformalnog obrazovanja” – kaže Kajtazi.

Inicijativu su pokrenuli februara 2020. godine, a u prethodnih godinu dana ostvarili su veliki uspeh.

Jedan od naših najvećih uspeha jeste radionica ‘Preuzmi inicijativu za svoju budućnost’ gde smo na jednom skupu imali ukupno 40 mladih Roma i Romkinja iz cele Srbije. Radionicu smo održali online putem Zoom platforme, a ista se odnosila na informisanje, gde su mladi prepoznali našu inicijativu kao jednu od sjajnih stvari koje činimo za mlade, jer na taj način brzo i lako dolaze do informacija. Takođe, veliki uspeh je i naša kampanja ‘Heroji naše zajednice’ gde smo putem video snimaka predstavili akademski obrazovane mlade Rome i Romkinje, i tako radili na motivaciji mladih Roma i Romkinja za nastavak njihovog obrazovanja – ističe Kajtazi.

Foto: Edu Info Roma

Zaključak radionice bio je da je put do uspeha trnovit, ali je ostvariv, kaže Kajtazi.

– U video snicima smo imali diplomirane sociologe, inžinjere, buduće učiteljice, pravnike, arhitekte, umetnike i mnoge druge profesije. Kampanja je trajala ukupno mesec dana, a kao rezultat dobili smo prepoznatljivu inicijativu za motivaciju mladih Roma i Romkinja. Pored toga, jedan od naših uspeha jeste saradnja sa međunarodnim i nacionalnim romskim i neromskim organizacijama koje podržavaju mlade, učešće na konferencijama UNICEF-a, Kongresu mladih Roma u Hrvatskoj, učešće naših aktivista na konferenciji sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije, saradnja sa Holivudskom glumicom Bojanom Novaković, slanje naših aktivista na obuke Caritas Aleksinac itd – dodaje ona.

U narednom periodu planiraju aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji – tri karavana u martu i još tri krajem jula.

– Karavane koje planiramo da održimo marta meseca odnose se na informisanost omladine po pitanju formalnog i neformalnog obrazovanja u tri grada – Niš, Kruševac i Aleksinac. Krajem jula planiramo da održimo karavane na temu istorije i kulture Roma. Želimo da mlade Rome i Romkinje upoznamo sa genocidom nad Romima i sa našim nacionalnim praznicima kao što su dan Roma, Međunarodni dan romskog jezika… – kaže Kajtazi.

Foto: Edu Info Roma

Trenutno imaju otvoren konkurs za punu stipendiju za učenje u Australiji za jednog učenicu/ka romske nacionalnosti na McDonald Univerzitetu.

U saradnji sa Holivudskom glumicom Bojanom Novaković otvoren je konkurs Romani Asvin Arts Scholarship program koji je otvoren do 17. februara 2021. godine, a prijava se nalazi na našim stranicama na Instagramu i Facebooku. Ohrabrujemo sve mlade Rome i Romkinje da se prijave ukoliko ih zanima umetnost u oblasti: muzike, plesa, baleta, glume i tenisa za učenje u Sidneju u Australiji – kaže ona.

Romani Asvin 6. februara organizuje jednodnevnu obuku za pisanje CV-a putem Zoom platforme za sve mlade Rome i Romkinje koje zanima ova tema.

Platforma za informisanje Edu Info Roma je u fazi realizacije i biće aktivna polovinom februara.

Postojaće poseban deo gde su svi aktuleni konkursi na koji mladi Rome i Romkunje mogu da se prijave. Takođe, na platformi ćemo objavljivati stipendije, obuke, konferencije, seminare, razmene studenata, za koje ohrabrujemo mlade Romkinje i Rome da se prijave. Sa većinom organizacija imamo saradnju, tako da do informacija možemo doći brzo i lako – završava ona.

Foto: Edu Info Roma

Kajtazi ističe da je veoma bitno raditi sa mladim Romkinjama i Romima. Najviše im, kažu, znači “živa komunikacija”, jer se tako lakše povezuju sa zajednicom, i time grade mrežu poznanstva i mrežu informacija između sebe.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto: Edu Info Roma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *