понедељак, 27 маја

Ujedinjen Balkan za čist vazduh: „Velika stopa smrtnosti u regionu zbog lošeg vazduha“

Ujedinjen Balkan za čist vazduh: „Velika stopa smrtnosti u regionu zbog lošeg vazduha“

Regionalna organizacija Evropski fond za Balkan (EFB) u saradnji sa partnerskim organizacijama pokrenula je kampanju „Ujedinjen Balkan za čist vazduh“, s ciljem solidarne borbe za čist vazduh u zemljama Zapadnog Balkana, prenosi portal Euractiv.rs.

Izvršna direktorka EFB Aleksandra Tomanić izjavila je da je zagađen vazduh problem celog Zapadnog Balkana, i da je za ostvarenje ljudskog „prava na disanje“ neophodna regionalna solidarnost.

Foto: Promo

Tomanić je povodom početka kampanje agenciji Beta rekla da taj problem postoji veći broj godina, ali da se o njemu tek odnedavno govori, od kada su rezultati merenja kvaliteta vazduha i količine PM čestica (suspendovanih čestica) postali dostupni javnosti.

– Pošto rezultati nisu bili dostupni nismo pratili ni posledice zagađenja. Mi imamo veliku stopu smrtnosti, ti brojevi variraju, ali statistički podaci za ceo region pokazuju da 13.500 ljudi godišnje prevremeno umre zbog lošeg kvaliteta vazduha – kazala je Tomanić.

Ona je navela da su termoelektrane, iako ne jedini, najveći zagađivači na Zapadnom Balkanu.

Akcija „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“, prethodno je saopštio EFB, usmerena je na transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, „koja bi istovremeno unapredila privredu i javno zdravlje“.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Fabrika/Zagađenje vazduhaPixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *