понедељак, 27 маја

„Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ traži hitno gašenje termoelektrana na ugalj

„Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ traži hitno gašenje termoelektrana na ugalj

Učesnici kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ zatražili su što brže gašenje termoelektrana na ugalj i da se zagađenje poreklom iz teške industrije hitno svede u propisne okvire, piše portal Euractiv.rs.

„Kompanije koje upravljaju termoelektranama i države regiona ne pridržavaju se zakona i propisa o emisijama štetnih gasova, pa to dovodi do sporova kao što su prekršajni postupci u okviru Energetske zajednice“, navodi se u saopštenju.

Države regiona su, kako se navodi, 2019. isplatile 72,7 miliona evra direktnih subvencija proizvođačima struje iz uglja i garantovale za zajmove vredne 2,15 milijardi evra.

„Umesto u izgradnju i obnovu termoelektrana, novac iz budžeta može da se usmeri u socijalne programe i prekvalifikaciju radnika te podizanje solarnih elektrana na mestu ugljenokopa koje bi zamenile elektroenergetske kapacitete što se gase“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je sagorevanje uglja najveći pojedinačni izvor zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu, a glavnu ulogu imaju termoelektrane.

„Isto važi za ostala velika ložišta – to su postrojenja koja troše najviše energije. U industrijskoj delatnosti ona su najodgovornija za zagađivanje vazduha pored proizvodnje struje“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da sumpor-dioksid, teški metali i druge materije ugrožavaju zdravlje stanovnika Zapadnog Balkana, ali i šire. Od 3.906 preuranjenih smrtnih slučajeva iz 2016. pripisanih uticaju termoelektrana u regionu, 2.013 je zabeleženo u Evropskoj uniji, 1.239 u samom regionu, a ostatak u drugim zemljama.

Učesnici kampanje se zalažu i da se građani uključe u donošenje odluka o ekološkim i drugim dozvolama za proizvodna postrojenja.

Osim industrije, ugalj se troši i u domaćinstvima, pa čak i u toplanama.

Kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ inicijalno je pokrenuo Evropski Fond za Balkan (EFB) u partnerstvu sa drugim organizacijama.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *