петак, 12 априла

UNHCR: „Obrazovanje dece izbeglica u svetu još više ugroženo zbog Kovida-19“

UNHCR: „Obrazovanje dece izbeglica u svetu još više ugroženo zbog Kovida-19“

Polovina dece izbeglica u svetu i pre pandemije kovid-19 nije išla u školu saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), upozoravajući da će se sada situacija verovatno dodatno pogoršati.

Oni su apelovali na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne i odlučne mere za ublažavanje efekata pandemije kovid-19 na obrazovanje izbeglica.

U izveštaju pod nazivom „Udruživanje radi obrazovanja izbeglica“ navedeno je da će potencijali miliona mladih izbeglica koje žive u nekim od najranjivijih zajednica na svetu biti još više ugroženi ukoliko se ne preduzmu hitne i odlučne mere.

Prema brojkama UN, 1,6 milijardi đaka širom sveta pogođeno je pandemijom, među kojima i đaci izbeglice, jer su škole prestale sa radom.

Pre pandemije, podsetio je UNHCR, dete izbeglica imalo je dva puta veću šansu da ne pohađa školu u odnosu na dete koje nije izbeglica.

– Polovina dece izbeglica u svetu već je van škole. Posle svega što su pretrpela, ne možemo ih lišiti budućnosti, uskraćujući im danas obrazovanje. Uprkos ogromnim problemima sa kojima smo se suočili tokom pandemije, uz veću međunarodnu podršku izbeglicama i njihovim domaćinima, možemo da razvijemo inovativne načine da odbranimo ciljeve koje smo, kada se radi o obrazovanju izbeglica, utvrdili prethodnih godina – rekao je visoki komesar UN za izbeglice, Filipo Grandi.

Prilagođavanje ograničenjima koja nameće pandemija kovid-19 bilo je posebno teško za 85 odsto izbeglica u svetu koje žive u zemljama u razvoju ili najmanje razvijenim zemljama.

Raseljenim licima često nisu lako dostupni mobilni telefoni, tableti, prenosni računari, konektivnost, pa čak i radio uređaji.

Izvor: N1

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *