понедељак, 27 маја

Uprkos lošem stanju rasvete Doma kulture u Sonti, održan festival “Nedelja pozorišta”

Uprkos lošem stanju rasvete Doma kulture u Sonti, održan festival “Nedelja pozorišta”

Kako bi oživeli stari Dom kulture u svom mestu, članovi Centra za kulturu i obrazovanje Sonta odlučili su da zajedno sa mladima, promene izgled ove ustanove.

Nakon sređivanja prostora, sredinom novembra održali su predstavu na festivalu „Nedelja pozorišta“ kako bi ukazali na loše stanje rasvete u Domu kulture.

Njihova misija je, kako kaže jedna od članica udruženja Vukana Macura, unapređenje aktivizma u lokalnoj zajednici, jer veruju da svaki pojedinac ima pravo na kreativno stvaralaštvo i doprinos svom okruženju.

U Sonti CEKOS već šest godina organizuje festival „Nedelja pozorišta“, koji svake godine ima sve veći broj posetilaca.

Foto: CEKOS

Pored festivala, CEKOS je organizovao i druge aktivnosti za mlade iz cele Srbije. Ove godine realizovan je višednevni projekat „We are the media“, koji je za cilj imao da okupi mlade od 15 do 30 godina iz cele Srbije, sa ciljem da mladi usvoje znanja o medijima, načinima komunikacije u medijima, i mnoga druga znanja i veštine. Pored toga realizovan je i projekat „Selo na dnevnom redu“, gde je okupljeno 30 mladih iz cele Srbije. Mladi su imali priliku da zajedno sa ekspertima iz omladinskog rada i donosioca odluka učestvuju u kreiranju strategija za razvoj omladinskog rada u ruralnim područjima Srbije – ističe Macura.

Na festivalu „Nedelja pozorišta“ simbolično je održana predstava pod upaljenim radnim svetlima, sa ciljem, kako kaže ona, da skrenu pažnju javnosti na loše stanje rasvete u Domu kulture. Održavanje festivala je najpre pomereno zbog pandemije, ali su zahvalni što su ipak uspeli da ga održe, uz sve mere bezbednosti zbog trenutne situacije sa koronavirusom .

CEKOS ove godine realizuje još dva programa – dramski, i novonastali program namenjen deci.

– Želimo da stvaramo bolje uslove za decu i mlade i želimo da im svojim primerom pokažemo kako je promena moguća – dodaje Macura.

Foto: CEKOS

Volonteri CEKOS-a su u prethodnom periodu zajedničkim snagama očistili i sredili salu Doma kulture.

U bioskopskoj sali postoji jedna prostorija koja služi kao garderober, koju smo okrečeli i zamenili sijalice. Ostalo je još da se oslika grafit na zidu u garderobi. Posle aktivnosti uređenja prostora, imali smo prvu filmsku projekciju, na kojoj su građani dobili besplatne kokice i simbolične bioskopske karte. Ovaj prostor je u vlasništu mesne zajednice, i pored nas, ovaj prostor koriste i druga udruženja iz sela poput KUD-a, Mažoret kluba i drugih – kaže Macura.

Ove godine započeli su dvogodišnji projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ koji za cilj ima stvaranje aktivnog civilnog društva za sve veće angažovanje građana u donošenju odluka, posebno na lokalnom nivou. Ideja im je ojačaju aktivnosti u selu, odnosno da ojačaju glavne programe delovanja, a cilj im je da imaju veći broj članova i veći broj mladih koji će koristiti njihove programe.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto: CEKOS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *