четвртак, 13 јуна

V Dem Institut: „Srbija klasifikovana u kategoriju izbornog autoritarizma“

V Dem Institut: „Srbija klasifikovana u kategoriju izbornog autoritarizma“

Prema najnovijem izveštaju o stanju demokratije švedskog V Instituta “Autokratija postaje viralna”, Srbija se nalazi u grupi država sa najvećim demokratskim padom u poslednjih deset godina, piše portal europeanwesternbalkans.

U izveštaju se navodi da je integritet izbornog procesa opadao uporedo sa pogoršanjem građanskih sloboda.

– U Srbiji je propadao izborni integritet uporedo sa pogoršanjem akademskih, građanskih i sloboda medija, što je između ostalog doprinelo povratku u autoritarnost 2013. godine. Kvalitet izbora se od tada pogoršava, a 2020. dodatno, kada su mnoge opozicione stranke bojkotovale parlamentarne izbore”, stoji u izveštaju.

U izveštaju se navodi da je Srbija u kategoriji država u kojima demokratija nije napredovala u prethodnih deset godina, a država je klasifikovana u kategoriju izbornog autoritarizma.

Izveštaj je takođe zabeležio da je u Srbiji primećeno da je vlada uvodila prekomerna ograničenja za kretanje migranata u izbegličkim kampovima.

Zbirni nalazi ovog instituta su da je 2020, “godina zaključavanja” zamenila 2019, “godinu protesta”. Kako se navodi, većina demokratija ponaša se odgovorno tokom pandemije, dok je situacija gora u autokratijama, gde su bila velika ili umerena kršenja demokratskih normi kao deo odgovora na krizu COVID-19.

Izvor: Europeanwesternbalkans

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *