понедељак, 27 маја

Vern: „Obrazovni sistem u Srbiji je pomalo staromodan, nastavnici su autoritarni“

Vern: „Obrazovni sistem u Srbiji je pomalo staromodan, nastavnici su autoritarni“

– Obrazovanje u Srbiji je  pomalo staromodan jer su nastavnici autoritarni i govore deci koja znanja treba da usvoje, umesto da im daju slobodu da sami postavljaju pitanja, istražuju, zaključuju – rekao je Joakim Vern, zamenik šefa misije Švedske u Srbiji, za agenciju Beta.

Cilj Švedske u obrazovanju da deca postanu dobri građani, da razmišljaju demokratski, brinu jedni o drugima, misle slobodno i da su sposobni da sami donose odluke i prave izbore, istakao je Vern.

– Mnogo demokratskih vrednosti iza kojih stoji Švedska dolazi upravo iz škole. Osim toga, fokus obrazovanja je i u sticanju znanja potrebnog društvu koje se razvija i menja – rekao je Vern.

Vern smatra da bi škole u Srbiji trebalo da uzimaju u obzir različite vrste stvarnosti sa ciljem stvaranja društva u kome se slobodno razmišlja.

Joakim Vern/Screenshot/Youtube

– Nadam se i mislim da će Srbija napredovati stvaranjem ljudi slobodnog načina razmišljanja, da će imati obrazovni sistem koji će učiti ljude da imaju slobodan duh – kaže on i dodaje da za razvoj društva ne treba sužavati prostor za ljude.

Šveđani su proterali strogoću i disciplinu iz školskih klupa, a uveli dijalog nastavnika i učenika, obezbedili svakom pojedincu besplatno školovanje od osnovne škole do fakulteta i izbacili termin „večiti student“, pošto zagovaraju doživotno obrazovanje u kome ne studiraju samo mladi.

Izvor: N1/Beta

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *