уторак, 23 априла

Viola fon Kramon objasnila šta je donela Srbiji demokratija jednog čoveka

Viola fon Kramon objasnila šta je donela Srbiji demokratija jednog čoveka

Evropska unija neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom zbog pogoršanja stanja demokratije u Srbiji, napisala je evroposlanica Viola fon Kramon na svom Tviter nalogu, prošlog petka. Da li vas je ova izjava iznenadila?

Mene nije. Nije ni odgovor na ovu izjavu koju je uputio SNS – najkraće – ona laže, demokratija u Srba ikada nikada bolja, Đilas je kriv… itd.

Ništa me više ne može iznenaditi. Demokratija u Srbiji je na najnižem mogućem nivou od kada je došla tog čuvenog 5. oktobra 2000 .godine. Ne kažem to na osnovu nekog istraživanja, već na osnovu onog što vidim, čujem.

Foto: Skupština Srbije/Youtube/Screenshot/RTS

Evo na primer imamo parlament koji čini jedna partija (sa tzv. opozicijom) i u kojoj se priča o svemu osim o onome što treba. Tojest ne priča. Tamo se napadaju nezavisni mediji, pljuje se po najvećim umetnicima iz Srbije, neka deca nam objašnjavaju ko je Đilas – prema napamet naučenom tekstu od starijih kolega. I, o kojoj onda mi demokratiji pričamo?

Verovatno pirčamo o demokratiji jednog čoveka koji se ne skida sa televizija sa nacionalnom frekevencijom i koji sve zna.

Tu gde smo mi sada, daleko je to od demokratije.  I to iz Evropske unije jasno vide i znaju, samo nisu mnogo glasni. Ali eto, tu i tamo, pojavi se neko poput Viole fon Kramon te nam jasno kaže šta misli o nama i našoj demokratiji.

A vladajući toliko žele da nas čim pre odvedu u Evropsku uniju. Od tolikog njihovog truda i dobre namere, pogoršalo se stanje demokratije u Srba.

Nije demorkatija ono što kod nas jeste. A kod nas je uglavnom pravo na različito mišljenje protumačeno kao napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove vrednosti. Zato su Seka Sablić i Dragan Bjelogrlić najgore moguće poniženi od ljudi koji ne znaju šta je demokratija i nikada je nisu ni želeli – iako se „bore za nju“. Njima odgovara da narod bude podeljen, nepismeno- neinformisan, i da forsiraju ono što je površno i jeftino. Njima ne odgovara nikako demokratija, a još manje neka Seka ili neki Dragan (a ne nose prezimena nekih poznatih estradnih turbo zvezda).

Foto: Viola fon Kramon/Youtube/Screenshot

I da završim sa Violom:

– Dobra vest! Evropski savet i Evropska komisija neće otvoriti nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Stanje demokratije u Srbiji pogoršano je 2020. godine. Napadi na medije, nasilan odgovor na mirne proteste i izbori sa ozbiljnim problemima. To nije način na koji se ulazi u EU“ – napisala je ona na svom Tviter profilu.

Blago nama i našoj demokratiji kada je ovo dobra vest!

Foto/Cover: Ilustracija/Protesti/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *