недеља, 16 јуна

„Vlast u Šapcu ne zanima kvalitet rada kulturnih institucija“

„Vlast u Šapcu ne zanima kvalitet rada kulturnih institucija“

Srpski PEN centar je izdao saopštenje za javnost u kome je energično  izrazio protest zbog smena u kulturnim institucijama u Šapcu.

– Uznemiruje vest da su, po kratkom postupku, smenjene dve uspešne žene, osvedočene prvakinje u svojoj struci, Milena Bogavac, upravnica Šabačkog pozorišta, i Nela Tonković, direktorica Narodnog muzeja u Šapcu – navodi se u saopštenju.

Iz Srpskog PEN centra navode da su Milena Bogavac i Nela Tonković smenjene usred svojih regularnih mandata, bez obzira na njihove javno priznate i isticane rezultate u vođenju ovih ustanova. I kako piše u saopštenju, „reč je, dakle, o nedvosmisleno političkim smenama“.

– Vlasti u Šapcu su ovim čistkama pokazali da ih suštinski ne zanima kvalitet rada kulturnih institucija, već im je cilj da njima rukovode provereni partijski kadrovi a ne izuzetni umetnici i stručnjaci u kulturi. Zato smatramo da su smene Milene Bogavac i Nele Tonković opasan politički intervencionizam u kulturi koji ugrožava profesionalni nivo kulturnih institucija i njihove ostvarene umetničke rezultate. Zbog takve politike i prakse smo sve dalje od dobrih institucija i do evropskih standarda.

Milena Bogavac i Nela Tonković su umetnice i kulturne radnice prepoznate po svojim rezultatima u kulturnoj javnosti, piše u saopštenju, dok je njihova delatnost u Šabačkom pozorištu i Narodnom muzeju u Šapcu učinila ove institucije ne samo važnim i za grad već reprezentativnim na nivou zemlje.

– Vlasti na izborima stiču mandat da upravljaju poverenim poslovima pod određenim uslovima, ali nipošto ne stiču neupitnu moć da snižavaju profesionalne standarde u kulturnim institucijama i da ugrožavaju njihove ostvarene rezultate.

– Srpski PEN centar se zalaže za profesionalizaciju upravljanja u javnim ustanovama kulture i za to da poštovanje programske i kulturne autonomije ovih ustanova bude obaveza njihovih osnivača – navodi se na kraju saopštenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *