понедељак, 27 маја

Vučić: „Sinoć smo bili svedoci brutalnog političkog nasilja“

Vučić: „Sinoć smo bili svedoci brutalnog političkog nasilja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se sinoć u Beogradu desilo najbrutalnije političko nasilje u proteklih nekoliko godina.

– Bili smo svedoci brutalnog politčkog nasilja. Republika Srbija je u proteklih osam godina u potpunosti poštovala slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu mišljenja, i to pravo nikada nije ugrozila svojim građanima. Sinoć su neki pokušali da pravdaju nasilje pričom o korona virusu, bili smo svedoci agresivnog političkog procesa, koji je bio protivzakonit i neprijavljen policiji – rekao je Vučić.

On je rekao da su lica desničarske orijentacije napali Skupštinu Srbije ušli u nju i to predstavlja izvrđenje najmanje dva krivična dela.

– Više sati su napadali policiju, vređali ih i kamenovali, a oni su se ponašali dostojanstveno. Odgovorili su tek kada je zauzet hol skupštine – rekao je Vučić.

Foto: Aleksandar Vučić/Screenshot

Predsednik Srbije je rekao da razume političke frustracije i onih koji nisu ušli u parlament, i poručio im da nemaju pravo da ugrožavaju živote policijaca i da neće dozvoliti nikome da unište mir.

– To nećemo dozvoliti nikome unutra i spolja. I to je poruka njima, da znamo da su bili umešani u događaje sinoć.

Vučić je rekao da neće dozovliti upadanje u državne organe i dovođenje u pitanje mir i stabilnost.

Foto: Youtube/Screenshot

-Sve što je zasnovano na lažima i nasilju ne može da prođe. Ljudi su danas svuda u Srbiji bili i tužni i ogorčeni jer nisu mogli da veruju da onakve slike gledaju iz svog Beograda. Što se tiče Kosova i Metohije ja idem u Pariz i Brisel ne da bilo šta izdam, već da se borim za Srbiju i naš narod – poručio je predsednik.

Vučić je pozvao ljude da ne izlaze na proteste i demonstracije, da će biti tu, da se ne plaši, jer je izabran od naroda i da zna koliko ogromnu podršku ima od naroda.

– Molim ljude da ne izlaze da ne bi dolazilo do zaraze, danas nam je drugi dan po broju zaraženih. Danas ima 357 novozaraženih, preminulo je 11, osoba, a 118 je na respiratorima – rekao je Vučić.

Foto: Youtube/Screenshot/Protesti, Beograd

Vučić je najavio da će Krizni štab sutra doneti odluku o merama, kojih će svakako za vikend biti.

Dan posle: Suzavac i pendreci rasterali demonstrante (VIDEO)

Podsetimo, sinoć su u Beogradu ispred Skupštine Srbije održane demonstracije građana zbog odluke da se uvede policijski čas od petka do ponedeljka, povodom naglog skoka obolelih od korona virusa.

Foto: Youtube/Screenshot

Tom prilikom deo učesnika protesta je ušao u skupštinu, poilicija ih je izbacila. Protesti su završeni oko dva sata po ponoći. Snage bezbednosti su koristile suzavac i pendreke, i tom prilikom su povređena 43 policajca i 17 demonstranta.

Haos u Beogradu: Demonstranti ušli u Skupštinu Srbije

Na društvenim mrežama korisnici objavljuju kako su iz raznih delova Srbije krenule policijske snage ka Beogradu.

Za večeras od 18 i 19 sati najavljeni su novi protesti u Beogradu.

Foto: Youtube/Screnshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *