уторак, 23 априла

Vučićeva vakcina protiv korone će stići iz zemlje koja zvanično ne postoji

Vučićeva vakcina protiv korone će stići iz zemlje koja zvanično ne postoji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će Srbija do kraja ove godine nabaviti vakcinu protiv korona virusa, ali nije hteo da otkrije iz koje to države će nam ona stići.

Kako je rekao „u razgovorima smo sa jednom zemljom koja je završila vakcinu i koja već na posebno predviđenoj populaciji ne testira, već daje tu vakcinu, i mi se nadamo da pre kraja godine možemo da imamo vakcinu.

Portal raskrikavanje.rs piše da zemlja o kojoj je Vučić govorio zvanično ne postoji.  

Prema podacima SZO, trenutno je 140 vakcina u pretkliničkim, a 23 vakcine su u kliničkim ispitivanjima, koja se odvijaju u tri faze.

Jedina vakcina, prema Njujork Tajmsu koji prati tok razvoja vakcina, koja bi mogla da odgovara tom opisu je napravljena u Kini i nedavno je odobrena ali samo za vojsku.

Reč je o vakcini koju proizvodi kompanija CanSino Biologics, a u njihovom saopštenju se navodi da ova specijalna dozvola za vojsku važi godinu dana te da ne može da se daje široj populaciji bez drugih dozvola.

Ipak, ova vakcina je trenutno u drugoj fazi kliničkih ispitivanja, od ukupno tri faze koje je potrebno da prođe pre nego što bude odobrena.

Izvor: Raskrikavanje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *