понедељак, 27 маја

Za i protiv: „Kovid pasoši dele Evropu na dva dela“

Za i protiv: „Kovid pasoši dele Evropu na dva dela“

Predsednik Rumunije Klaus Joanis odbacio je predlog grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da se u EU izdaju potvrde o vakcinaciji protiv Kovida-19 za putovanja rekavši da „nije dobro deliti Evropu na dva dela“, piše Euractiv.rs.

– Ne mislim da je to dobra ideja. Potvrda o vakcinaciji mora da postoji ali treba da se koristi samo iz medicinskih razloga, ne za putovanja – rekao je Joanis, koga smatraju bliskim saveznikom nemačke kancelarke Angele Merkel.

– To je važan podatak za porodičnog lekara… Međutim, da se ti sertifikati koriste da se podeli populacija Evrope, meni ne izgleda kao dobra stvar – rekao je rumunski predsednik.

Micotakis je ranije ove nedelje u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen predložio da potvrde o vakcinaciji koriste ljudi koji putuju.

Inače, Kipar je bio prva članica EU koja je u decembru počela da lobira za ukidanje ograničenja za ulazak u neku zemlju, poput testa ili karantina, za putnike koji su dobili vakcinu protiv kovida-19.

Još neke zemlje, poput Danske, najavile su da nameravaju da rade na „vakcina pasošu“. Istovremeno je Francuska, koja ima veliki broj skeptičnih prema vakcini, odbacila takvu ideju. Vakcinisani Poljaci dobiće specijalne pasoše.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *