понедељак, 27 маја

Zafranović: „Fascinatna je tolika podudarnost dva scenarija o Jasenovcu“

Zafranović: „Fascinatna je tolika podudarnost dva scenarija o Jasenovcu“

Reditelj Lordan Zafranović rekao je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S  da mu je facinantno da postoji takva podudarnost između scenarija filmova „Dara iz Jasenovca“ i „Djeca Kozare“. Naime, scenario Arsena Diklića „Djeca Kozare“ po kom  Zafranović  već godinama sprema film o događajima u Jasenovcu, veoma je sličan scenariju Nataše Drakulić filma „Dara iz Jasenovca“,  koji je režirao Predrag Antonijević.

Foto: Djeca Kozare/Plakat

– Fascinantno je kakvom je brzinom to napravljeno i dovelo nas sve pred gotov čin. Iznenađeni smo i zaprepašćeni da je neko uzeo gotovo iste likove, istu temu, ista mesta i teritorije gde se dešava, isto vreme kada se film dešava. Fasicnirani smo bili da je to sve moguće u tako kratko vreme”, naveo je Zafranović – a preneo portal Nova.rs.

Ukoliko se na sudu dokaže da je Antonijevićev film preuzeo delove iz Diklićevog scenarija, Zafranović očekuje da Diklićeva porodica i on kao saradnik na scenariju dobiju odšetu.

– Mi ne odustajemo, radimo svoj posao. Moguće je da se snimi više filmova o istoj temi,  ali je fascinanatan način na koji je to napravljeno u poslednje dve godine. Meni niko ne može uzeti ništa, jer mi želimo da napravimo film koji će biti prepoznat u celom svetu i koji će da ispoštuje talenat velikog Arsena Diklića – istakao je Zafranović.

Foto: FB/Screenshot

Podsetimo, na društvenim mrežama juče se pojavila analaliza scenarija ova dva filma, koju je objavila dramaturg Biljana Srbljanović (Biljana Keller).

Takođe se pojavila i odbijenica Lordanu Zafranoviću iz Filmskog centra Srbije, za sredstva za filma „Deca sa Kozare“. U komisji FCS kao predsednik žirija bio je Predrag Antonijević.

Izvor: Nova.rs/MSI

Foto: Lordan Zafranović/Screenshot/Al Jazzera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *